N1 u Glazgovu: Poruka liderima da zaštite budućnost od klimatskih promena

Svet 05. nov. 202119:08 > 20:23
Podeli:

Šestog dana samita o klimi, hiljade mladih aktivista učestvovale su u protestnoj šetnji ulicama Glazgova, tokom koje su uputili zahtev svetskim liderima na konferenciji Ujedinjenih nacija da zaštite njihovu budućnost od klimatskih promena.

Aktivisti i nevladine organizacije nezadovoljni su dosadašnjim obećanjima, od kojih su mnoga dobrovoljna, dok su pojedini utvrđeni rokovi decenijama daleko.

Prema rečima reporterke N1 koja je prisustvovala protestu Glazgovu, na ulice je izašlo nekoliko desetina hiljada ljudi koji se protive svemu onome što su svetski lideri obećali u poslednjih nekoliko dana.

Povezane vesti

Učesnici protesta nosili su natpise sa porukama koji su odražavali nezadovoljstvo, kako je ocenila švedska aktivistkinja Greta Tunberg, praznim govorom posle višegodišnjih globalnih pregovora o klimi.

„Moramo da se nataeramo da nešto javno preduzmemo, da nateramo političare da urade više“, rekla je starija učesnica ovog protesta u Glazgovu.

„Moraju zapravo nešto da urade. Da rade, a ne da pričaju“, dodala je druga.

„Imamo dobra obećanja, ali me brine da li će biti odgovorni“, navela je mlađa anketirana učesnica protesta.

„To je socijalno pitanje. Treba da promenimo ceo sistem. Treba nam socijalizam, da promenimo tok“, poručio je jedan od demonstranata.

Cilj razgovora na konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu je da se osigura da se dovoljan broj zemalja obaveže na smanjene emisije štetnih gasova – uglavnom od fosilnih goriva – da bi se rast prosečnih globalnih temperatura ograničio na 1,5 stepeni Celzijusa. Naučnici upozoravaju da je to krajnja granica posle koje bi usledile ekstremnije vremenske neprilike.

Međutim, takva politika ugrozila bi ekonomije mnogih država. Zanimljivo je da su svetske agencije sa današnje protestne šetnje u Glazgovu izveštavale tek sporadično.

Komentari

Vaš komentar