N1 u češkom gradu pogođenom tornadom: Sve službe na terenu, apokaliptične scene

Svet 25. jun 202116:23 > 22:168 komentara
Podeli:

U tornadu koji je pogodio jugoistočni deo Češke povređeno je najmanje 200 ljudi, dok je do sada potvrđena smrt pet osoba. Sve službe su na terenu. Scene nakon prolaska tornada izgledaju apokaliptično, javio je reporter N1 sa lica mesta.

Reporter N1 stigao je u Hruški, mesto iz kog je sinoć krenuo razorni tornado. Prošao je kroz nekoliko mesta i završio u gradu Hodonjin.

Medijima je zasad zabranjen ulaz u grad, a dozvoljen je samo hitnim službama i ostalima koji imaju dozvolu.

Tornado je pogodio gradove oko Hodonina, duž granice sa Slovačkom i Austrijom, 270 kilometara južno od Praga.

Jaka oluja skidala je krovove s kuća i drugih zgrada, odnosila prozore, prevrtala automobile i nanela polomljeni materijal po ulicama.

U dve opštine je, prema procenama, oko 600 kuća za rušenje, rekao je predsednik Južnomoravskog regiona Jan Grolih.

„Dobrovoljci će nam biti potrebni kasnije, za sada nam treba prostor za profesionalne spasilačke jedinice“, rekao je Grolih za češki javni servis. On je naveo da je verovatnoća 99 odsto da nema više zatrpanih i povređenih, ali spasioci moraju da provere kuće pre nego što budu obeležene za rušenje.

Češka vlada izdvojila je odmah sredstva za prvu neophodnu pomoć ljudima u sedam sela u Južnoj Moravskoj, u visini od skoro 2.300 evra po osobi. Za obnovu kuća za sada je Ministarstvo za lokalni razvoj izdvojilo 17 miliona evra, dok je pogođenim oblastima vlada omogućila da besplatno koriste državne robne rezerve.

Česi masovno šalju pomoć preko crkvenih dobrotvornih i nevladinih humanitarnih organizacija i u četiri akcije na račune za pogodjena područja stiže sada po oko 400.000 evra na sat.

Češki premijer Andrej Babiš zahvalio je sugrađanima na tako velikoj solidarnosti i rekao da je na samitu predsednika država ili vlada Evropske unije zatražio i pomoć iz specijalnog fonda EU za elementarne nepogode.

Meteorolog Dagmar Honsova rekla je za portal dnevnika Pravo da šteta odgovara stepenu F3, što znači brzinu vetra između 254 i 332 kilometra na čas.

„Tornado je nosio jak vetar brzine 219 km na čas. Zato je počistio pred sobom kuće, automobile i drveće. Nije isključeno da je mestimično brzina vetra bila veća. Materijalne štete odgovaraju posledicama tornada intenziteta F3 na skali od pet stepeni“, kazala je Honsova.

Komentari

Vaš komentar