N1 u Budimpešti: U Mađarskoj „Prajd“ u znaku protesta zbog zakona protiv LGBT

Svet 24. jul. 202119:59 > 25. jul. 2021 10:1218 komentara
Podeli:

Više hiljada ljudi okupilo se u Budimpešti na "Prajdu", ali ove godine u znaku protesta zbog nedavno usvojenog zakona kojim se zabranjuje širenje informacija o homoseksualnosti maloletnicima. Ovaj skup je održan pod sloganom "Vratimo sebi budućnost". Organizatori su saopštili da je bilo oko 30.000 učesnika protesta.

Ovo je, kažu, najveći „Prajd“ koji je Budimpešta videla do sada, javlja reporter N1.

Organizatori su pozvali učesnike da izraze svoje protivljenje zbog zakona koji je predložio mađarski premijer Viktor Orban i koji je ocenjen kao diskriminatorski prema zajednici LGBT.

Povezane vesti

Takođe, organizatori su poručili da je možda ovo i najvažniji „Prajd“ u Evropi u ovom momentu. Podsetimo, ovaj skup se događa nakon donošenja anti LBGT zakona koji je Orbanova vlada usvojila pre nekoliko nedelja, a kojim se zapravo uskraćuju određena prava LBGT populaciji.

Poruke koje su poslate sa ovog „Prajda“ su poruke protiv režima Viktora Orbana, ali i protiv tendencije kršenja ljudskih prava koji on godinama pokazuje.

Na skupu je govorio i gradonačelnik Budimpešte, opozicioni poliitčar, koji se vidi kao jedan od vodećih kandidata na preedstojećim izborima koji se održavaju sledeće godine. On je poručio LBGT grupaciji da da ih podržava i da na njega mogu da računaju, kao i da će se Budimpešta, kao glavni grad, svim sredstvima boriti protiv onog što nameće režim Orbana.

Prema rečima NVO, prenosi reporter N1, stanje ljudskih prava u Mađarskoj je zabrinjavajuće, kao i da je njihova ocena da to nije nešto što priliči državi koja je članica EU.

Čini se da se nakon donošenja tog zakona odnos između Brisela i Orbana zaoštrava poslednjih nekoliko dana, kao i da je tim potezom Orban prešao „crvenu liniju“ kada je reč o EU.

Podsetimo, Evropska komisija pokrenula je sudske postupke protiv mađarske vlade zbog kršenja prava zajednice LGBT.

Komentari

Vaš komentar