N1 na suđenju osumnjičenom za petostruko ubistvo u Triru – motivi i dalje enigma

Svet 19. avg 202117:512 komentara

Suđenje osumnjičenom za petostruko ubistvo u Triru, počinjeno uletanjem vozila među pešake, počelo je danas u tom nemačkom gradu. Iz Trira izveštava evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.

Bernd Valter. Tako se zove muškarac (52), koji je 1. decembra prošle godine u centru Trira džipom uleteo u pešačku zonu brutalno gazeći prolaznike. On je optužen za ubistvo u pet tačaka, kao i pokušaj ubistva u 18 tačaka, a sud ga tereti da je to uradio svesno i namerno. Suđenje je počelo jutros u sudnici 70 Okružnog suda u Triru.

Povezane vesti

Tog kobnog 1. decembra Valter se velikom brzinom zaleteo u pešačku zonu i nasumično počeo da gazi ljude. Posle skoro dva kilometra vožnje se zaustavio i zapalio cigaretu, kada je i uhapšen. Tokom divlje vožnje, između ostalih, ubio je i devetomesečnu bebu i njenog oca, dok su majka i drugo dete zadobili teške povrede.

Motivi i dalje nisu poznati, ali tužilaštvo je u potpunosti isključilo mogućnost da se radi o terorističkom napadu. Ranije su naveli da je moguć okidač – lično nezadovoljstvo, jer je Brend Valter bio sam, bez zaposlenja i nije imao gde da spava, ali i da je kobnog dana bio pijan. Dijagnostifikovana mu je i psihoza, mada bi sud trebalo da utvrdi da li je i u kojoj meri ona bila uzrok napada. Tužilac ne očekuje da će eventualna neuračunljivost omogućiti da bude oslobođen krivice, ali konačnu reč o tome daće sud.

Interesovanje medija za ovaj slučaj je ogromno. Više od 60 akreditovanih novinara iz 15-tak medija prati suđenje, ali u sudnici, zbog mera uvedenih u okviru borbe protiv korone, ima samo 23 mesta. Predviđeno je da suđenje traje 26 dana i da bude završeno 26. januara sledeće godine.

Izvor: Harald Tittel/Pool via Reuters
Izvor: Harald Tittel/Pool via Reuters
Izvor: Harald Tittel/Pool via Reuters

Komentari

Vaš komentar