MSP Rusije: Manipulacije sa ikonom da bi se Moskva diskreditovala

Svet 15. jan 202122:092 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu poslednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Uprkos činjenici da je Rusija diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno poreklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i u nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju senku na Rusiju“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

POVEZANE VESTI:

„Šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se naša zemlja diskreditovala u očima njihove publike. Još nisu predstavljeni dokazi o nezakonitoj nabavci ikone od strane poslednjeg vlasnika“, ističe se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao proverene informacije, umesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimereniji, povod za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u saopštenju.

Tokom posete BiH u decembru prošle godine ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je posetio Istočno Sarajevo, gde mu je predsednik Predsedništva Milorad Dodik poklonio ikonu koja je, kako je saopšteno, stara 300 godina i navodno je „pronađena u Lugansku“.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH i tražila objašnjenje o poreklu ikone, za koju tvrdi da je „kulturno nasleđe Ukrajine“.

Komentari

Vaš komentar