MSP Kine nije upoznat sa slučajem nestanka teniserke Peng Šuai

Svet 19. nov. 202111:12 > 14:503 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Edgar Su/File Photo

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije upoznato sa slučajem teniserke Peng Šuai, koja je nestala nakon što je optužila bivšeg visokog zvaničnika za seksualno zlostavljanje. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima da taj slučaj "nije diplomatsko pitanje" i da nije upoznat sa situacijom. Ujedinjene nacija traže dokaze da je teniserka dobro.

Ministarstvo je dosledno poricalo saznanja o ovom pitanju otkako je ranije ove nedelje nestanak Peng Šuai postao globalna priča.

Povezane vesti

Ujedinjene nacije zatražile su dokaze da je kineska teniserka Peng Šuai dobro.

„Bilo bi važno da imamo dokaze o tome gde se ona nalazi i da li je dobro. Tražimo da se sprovede transparentna istraga o njenim navodima o seksualnom zlostavljanju“, izjavila je u Ženevi Liz Trosel, portparolka Kancelarije za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Peng je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Džang Gaoli prisiljavao na seks, posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džangova supruga tada „stražarila ispred vrata“.

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuai.

Predsednik Ženske teniske asocijacije (WTA) Stiv Sajmon juče je izjavio da sumnja u atentičnost imejla za koji su kineski državni mediji naveli da je napisala Peng Šuai, a u kojem navodi da je bezbedna i da je optužba o seksualnom zlostavljanju lažna.

Brojni teniseri i teniserke na svojim nalozima na društvenim mrežama podelili su fotografije kineske teniserke sa pitanjem „gde je Peng Šuai“, a među njima su i Serena Vilijams, Kim Klajsters, Naomi Osaka, kao i mnogi drugi.

Peng je u karijeri osvojila dve titule u singlu i bila je 14. na svetu, dok je u dubl konkurenciji beležila bolje rezultate – 2014. godine bila je najbolja na svetu, osvojila je 23 titule, od čega su dve bile na najvećim turnirima – na Rolan Garosu i Vimbldonu.

Komentari

Vaš komentar