Moskva: U toku je planirano pregrupisanje ruskih vojnika oko Kijeva i Černjihova

Svet 30. mar 202220:235 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov kazao je da je u toku "planirano pregrupisanje vojnika" oko Kijeva i Černjihova, dan pošto su ruski pregovarači rekli da će ruske snage preduzeti korake ka deeskalaciji borbi oko ta dva grada.

„U prvoj fazi specijalne vojne operacije ruskih oružanih snaga na teritoriji Donbasa i Ukrajine bilo je planirano da se neprijatelj primora da koncentriše svoje snage, sredstva, resurse i vojnu opremu za držanje pod kontrolom velikih naselja u ovim oblastima, uključujući i Kijev“, naveo je Konašenkov u saopštenju.

Povezane vesti

Dodao je da je cilj toga bio da se neprijatelj „veže na bojnom bolju i bez juriša na ove gradove, kako bi se izbegle civilne žrtve, nanese takav poraz oružanim formacijama kijevskog rećima koji mu ne bi dozvolio da upotrebi ove snage na glavnom pravcu operacija naših oružanih snaga – u Donbasu. Svi ovi ciljevi su ispunjeni“.

Ukrajinski zvaničnici su prijavili rusko granatiranje u poslednja 24 sata oko oba grada. Američki zvaničnici su bili skeptični povodom ruskih tvrdnji o deeskalaciji, a neki posmatrači sugerišu da bi promena vojnih ciljeva Rusije trebalo da prikrije njene neuspehe na bojnom polju.

Konašenkov je kazao da su „glavni zadaci ruskih oružanih snaga u pravcu Kijeva i Černjihova ispunjeni“, dodajući da se ruske trupe pregrupišu da bi „intenzivirale operacije u prioritetnim oblastima, i, iznad svega, da bi kompletirali operacije za potpuno oslobođenje Donbasa“, na istoku Ukrajine.

Rusija je juče, posle poslednje runde pregovora sa Ukrajinom u Istanbulu, saopštila da će „radikalno smanjiti“ vojne operacije oko Kijeva i Černjihova u cilju „povećanja međusobnog poverenja“, zarad postizanja „krajnjeg cilja“.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar