Moskva: Radikalno ćemo smanjiti vojnu aktivnost oko Kijeva i Černjihova

Svet 29. mar 202214:32 > 16:52121 komentara
Podeli:
Izvor: Anadolija/TCCB / Murat Çetinmühürdar

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksander Fomin rekao je da će Rusija "radikalno smanjiti" vojnu aktivnost oko Kijeva i Černjihova, prema ruskoj novinskoj agenciji Tass.

Fomin je kazao da je ta odluka doneta kako bi se „povećalo međusobno poverenje“ i pomoglo u daljim pregovorima, kao i postizanju „krajnjeg cilja“, a to je da dve strane potpišu sporazum.

Pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski ocenio je današnji sastanak delegacija Moskve i Kijeva u Istanbulu konstruktivnim, prenosi Ria Novosti.

Povezane vesti

„Pregovori su bili konstruktivni. Dobili smo predloge Ukrajine za razmatranje – jasno formulisan stav o njihovom uključivanju u dogovor. Ovi predlozi će biti razmotreni u najskorije vreme, dostavljeni predsedniku, i potom ćemo odgovoriti“, kazao je Medinski posle najnovije runde pregovora dve strane.

Medinski je, takođe, kazao da će Rusija preduzeti dva koraka za deeskalaciju sukoba. Pojasnio je da se radi o vojnoj i poliitčkoj komponenti.

„Posle današnjeg sadržajnog razgovora, dogovorili smo se i predlažemo rešenje po kojemu je susret šefova država moguć istovremeno sa parafiranjem sporazuma od strane ministara spoljnih poslova. Štaviše, u vreme potpisivanja i razmatranja detalja dogovora, moguće je razgovarati o raznim političkim nijansama i detaljima“, kazao je Medinski, prenosi Ria Novosti.

Ukrajinski pregovarač i savetnik ukrajinskog predsednika nakon mirovnih pregovora sa ruskom delegacijom u Istanbulu kazao je da Kijev želi da vidi osam zemalja, uključujući Tursku, kao garante sporazuma.

On je dodao da će Ukrajina u naredne dve sedmice nastaviti pregovore sa Rusijom, prenosi agencija Anadolija.

Naveo je i da će Krim biti predmet odvojenog dela pregovora s Rusijom.

Pregovarači Ukrajine su kazali i da će ta zemlja prihvatiti neutralni status, jedan od ključnih ruskih zahteva, a da zauzvrat dobije bezbednosne garancije.

Neutralni status bi značio da se Ukrajina neće priključiti nijednom vojnom savezu, poput NATO, niti će na njenoj teritoriji biti vojnih baza.

Poljska, Izrael, Turska i Kanada mogli bi biti među potencijalnim bezbednosnim garantima za Ukrajinu.

Predlozi bi takođe uključivali i 15-godišnji konsultativni period o statusu anektiranog poluostrva Krim i stupili bi na snagu samo u slučaju potpune obustave vatre, navela je ukrajinska strana, prenosi BBC.

Kijevski pregovarači su dodali da ima dovoljno materijala u trenutnim ukrajinskim predlozima da se opravda sastanak između predsednika Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, navodeći da čekaju ruski odgovor.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar