Morison: Preuzeo sam pet resora jer je odgovornost za državu bila samo na meni

Svet 17. avg 202211:417 komentara
Podeli:
Izvor: AAP Image/Flavio Brancaleone via Reuters

Bivši premijer Australije Skot Morison rekao je da je odlučio da tajno položi zakletvu u pet ključnih ministarstava tokom pandemije, jer je smatrao da je odgovornost za državu bila samo na njemu.

Morison, koji je podneo ostavku na mesto lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na parlamentarnim izborima u maju, obratio se na konferenciji za novinare, kako bi odgovorio na salvu kritika laburističke vlade i njegove vlastite stranke zbog ovog poteza bez presedana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Povezane vesti

Premijer Entoni Albaneze rekao je da je Morisonov potez bio udar na Vestminsterski sistem vlasti tako što se tajno imenovao na čelo pet resora, uključujući unutrašnje poslove, trezor, zdravstvo, finansije i resurse između 2020. i 2021. godine.

Trojica ministara nisu znala da Morison deli vlast nad njihovim ministarstvima sve do otkrića ove nedelje, rekli su oni.

„Upravljao sam brodom usred oluje. Samo sam kao premijer mogao da razumem težinu odgovornosti koja je bila na mojim plećima i na nikom drugom“, rekao je Morison novinarima, podsećajući kako je pandemija pogodila Australiju 2020.

Morison je rekao da nije „preuzeo“ ministarstva, nakon što je položio zakletvu pred generalnim guvernerom i da nijedan ministar nije ometan osim jednom prilikom, kada je odbio projekat.

On je rekao da nije obavestio ministre, jer bi ovlašćenja koristio samo u hitnim slučajevima.

„Činjenica da ministri nisu bili svesni ovih stvari je zapravo dokaz mog nemešanja ili izostanka intervencije u bilo koju njihovu aktivnost“, rekao je Morison.

Generalni guverner Dejvid Harli, predstavnik britanske kraljice u Australiji, postupio je po savetu tadašnje vlade, a pitanja o tajnosti bila su stvar prethodnog Morisonovog kabineta, naveo je njegov portparol u saopštenju.

„Generalni guverner nije imao razloga da veruje da imenovanja neće biti saopštena“, rekao je on.

Džordž Vilijams, stručnjak za ustavno pravo na Univerzitetu Novi Južni Vels, rekao je da Australija ima kabinetski sistem koji se oslanja na grupu ljudi koji upravljaju zemljom, a ne na predsednički.

„Sama tajnost je u srži problema“, rekao je on.

Ministar finansija Džim Čalmers rekao je da je Morisonovo ponašanje „diktatorsko“ i da to da li će on ostati u parlamentu predstavlja test za lidera liberalne opozicije Pitera Datona.

Morison je to odbacio i rekao da je vanredna ovlašćenja dao demokratski izabrani premijer, u skladu sa zakonom.

Morisonovo tajno gomilanje ministarskih uloga počelo je sa ministarstvima zdravlja i finansijama 2020. godine, zbog zabrinutosti da bi ovi ministri mogli biti zaraženi koronavirusom dok su imali vanredna ovlašćenja.

U maju 2021. Morison je takođe postao ministar unutrašnjih poslova i finansija.

Morison je rekao da je to učinjeno delimično zbog budžeta koji je dostavljen u maju i pregovora sa Britanijom i SAD oko sporazuma AUKUS, vezanog za nuklearne podmornice.

Ministarka unutrašnjih poslova Kler O’Nil rekla je za ABC TV da obaveštajne agencije nisu znale da je Morison ministar unutrašnjih poslova.

„Šef ASIO (Australijske bezbednosno-obaveštajne organizacije), agencije za koju sam ja odgovorna, nije znao da postoji drugi ministar unutrašnjih poslova čitavu godinu… Ovo zaista izaziva ranjivost naše zemlje“, kazala je O’Nil.

Glavni pravni savetnik vlade daće premijeru Albanezeu u ponedeljak mišljenje o ovom pitanju.

„Ovo je u osnovi rušenje našeg demokratskog sistema,“ rekao je Albaneze u sredu, nakon što je odslušao Morisonovu konferenciju za novinare.

Komentari

Vaš komentar