Moldavija pozvala na razgovor ruskog ambasadora u Kišinjevu

Svet 22. apr 202221:269 komentara
Podeli:
Moldavija
Izvor: Daniel MIHAILESCU / AFP

Moldavija je na konsultacije pozvala ruskog ambasadora u Kišnjevu u znak protesta zbog izjave jednog ruskog generala da Moskva želi da preuzme kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi dobila pristup separatističkom regionu u Moldaviji.

Vlasti Moldavije izrazile su „duboku zabrinutost“ ambasadoru zbog izjave ruskog generala Rustama Minekajeva da ruska kontrola južne Ukrajine treba da omogući da se pritekne u pomoć proruskim separatistima Pridnjestrovlja, koji od 1992. godine vladaju tom teritorijom Moldavije koja se graniči sa Ukrajinom.

Povezane vesti

Moldavija „smatra takvu izjavu neosnovanom i kontradiktornim sa podrškom Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je Moldavija neutralna zemlja i da Rusija treba da poštuje taj princip.

Minekajev je rekao da Rusija želi da preuzme „potpunu kontrolu nad Donbasom na istoku i nad jugom Ukrajine“.

„Kontrola južne Ukrajine bi bila koridor za region Pridnjestrovlja, gde takođe ima slučajeva ugnjetavanja ruskog govornog stanovništva“, rekao je ruski general.

Odnosi između Rusije i Moldavije, bivše sovjetske republike od 2,6 miliona stanovnika smeštene između Rumunije i Ukrajine, postali su zategnuti posle predsedničkih izbora 2020. godine kada je na vlast u Moldaviji došla proevropski orijentisana Maja Sandu.

Pridnjestrovlje, koje se otcepilo od Moldavije nakon kratkog građjanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza, ima oko 500.000 stanovnika, dok Rusija to područje podržava i ekonomski i vojno.

Međunarodna zajednica tu oblast ne priznaje kao državu.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar