Mlađima od 55 u Francuskoj posle prve doze AstraZeneke – Fajzer ili Moderna

Svet 09. apr. 202110:32 > 12:0144 komentara
Podeli:
AstraZeneka vakcina
Izvor: REUTERS/Sergio Perez

Osobe mlađe od 55 godina koje su u Francuskoj vakcinisane protiv kovida-19 prvom dozom vakcine AstraZeneka primiće drugu dozu vakcine Fajzer ili Moderna, potvrdila je zvanično francuska Visoka zdravstvena uprava (HAS).

To je ranije najavio francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

U Francuskoj to obuhvata 533.000 ljudi, prema zdravstvenoj upravi, a tu su uključeni i medicinski radnici. Vakcinacija u Francuskoj traje od početka februara.

„Ja sam deo te populacije“, podsetio je 41-ogodišnji Veran koji je vakcinisan 8. februara jer kao neurolog spada u medicinsko osoblje.

Francuska Visoka zdravstvena uprava prekinula je 19. marta vakcinisanje Astrazenekom osoba mlađih od 55 godina zbog retkih slučajeva tromboze zabeleženih u Evropi.

Potpuno je razumljivo reći da se ne preporučuje vakcina AstraZeneka mladjim od 55 godina dok se čeka da se o njoj sazna više, i prema tome ako je neko primio prvu dozu a mlađi je od 55 godina biće predloženo da 12 nedelja posle prve primi drugu vakcinu, koja koristi informacionu RNK, rekao je ministar Veran.

Tehnologiju informacione RNK koriste još dve vakcine odobrene u Evropi, Fajzer/Biontek i Moderna. Astrazeneka koristi drugačiju tehnologiju sa „viralnim vektorom“.

„Znamo da jedna doza vakcine nije dovoljna da se osigura imunitet protiv kovida-19 dugoročno. Prema tome trebalo je doneti odluku o drugoj dozi. Odlučeno je da se koristi RNK vakcina, rekao je šef službe za infektivne bolesti u bolnici Anri-Mondor u oblasti Pariza Žan-Danijel Leljevr, koji je i član Visoke zdravstvene uprave.

Nakon što su brojne zemlje prethodnih nedelja obustavile upotrebu vakcine AstraZeneke posle pojave krvnih ugrušaka kod malog broja ljudi koji su je primili, Evropska agencija za lekove (EMA) juče je saopštila da je otkrila „moguću vezu“ izmedju tog proizvoda i navedenog neželjenog dejstva.

EMA je ipak navela da je korist od imunizacije tom vakcinom i dalje veća od rizika i nije uvela ograničenja za njenu upotrebu kod osoba starih 18 godina ili više.

Međutim, uputstva o tome ko sme ili treba da primi vakcinu AstraZeneke razlikuju se od države do države.

Druge zemlje su takođe uvele ograničenja prema starosti za ovu vakcinu. Vakcina se daje starijima od 30 godina u Velikoj Britaniji gde je masovno upotrebljena i gde je vakcinacija daleko odmakla. Ograničena je na starije od 60 godina u Nemačkoj, i starije od 65 u Švedskoj.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar