Mir sada: Izraelske vlasti odobrile gradnju još 780 stanova na Zapadnoj obali

Svet 17. jan. 202123:37
Podeli:
Foto: Emil Salman/Pool via REUTERS

Izraelske vlasti su odobrile izgradnju još 780 stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali u nastojanju da za takve poteze iskoriste poslednje dane mandata Izraelu naklonjene administracije predsednika SAD Donalda Trampa, saopštila je levičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav).

Ta organizacija je navela da će više od 90 odsto tih stanova biti izgrađeno duboko u Zapadnoj obali na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu, a oko 200 u divljim naseljima koje je vlada odlučila da legalizuje.

Izrael je ubrzao širenje jevrejskih naselja otkako je Tramp postao predsednik i Mir sada navodi da je odobrena izgradnja ili se napredovalo u izgradji više od 12.000 stanova za jevrejske naseljenike 2020, što je najviše u jednoj godini otkako se to beleži.

Organizacija je ocenila da promovisanjem izgradnje tih stanova premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovo stavlja lične političke interese ispred interesa svoje zemlje, te da će se tako dugoročno umanjiti mogućnost za rešenje sukoba dva naroda, a kratkoročno dovodi do nesporazuma sa dolazećom administracijom novoizbranog predsednika SAD Džozefa Bajdena

Netanjhuov kabinet nije ništa kometarisao, ali je on prošle nedelje rekao da će tražiti odobrenje za projekte izgradnje, uključujući 100 stanova u naselju Tal Menaše u kojem je u decembru ubijena jedna Izraelka, a za ubistvo je optužen Palestinac.

Palestinci upozoravaju da porast broja jevrejskih naseljenika, kojih na Zapadnoj obali ima gotovo pola miliona, otežava ostvarenje njihovog sna o nezavisnosti.

SAD su se kao i preostali deo medjunarodne zajednice protivile širenju jevrejskih naselja, ali je Tramp zauzeo drugačiji stav i njegova adminstracija nije kritikovala najavu izgradnje novih domova za jevrejske naseljnike, a 2018. godine je proglasila da više ne smatra jevrejska naselja nelegalnim na osnovu međunarodnog prava.

Otkako je Tramp na vlasti odobreni su planovi za 27.000 stanova što je 2,5 puta više nego za vreme drugog mandata njegovog prethodnika Baraka Obame.

Očekuje se da se Bajden vrati ranijoj poziciji SAD, a to je protivljenje širenju naselja.

Komentari

Vaš komentar