Ministri 18 evropskih zemalja obećali borbu protiv nekažnjivosti u Siriji

Svet 31. mar 202120:581 komentar
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Ministri spoljnih poslova 18 evropskih zemalja obećali su da će se bespoštedno boriti protiv grupe Islamska država i sirijskog režima, optuženog za hemijske napade, otmice i druge nestanke.

„Nećemo ostati nemi naspram dela počinjenih u Sriji, za koje su glavni odgovorni režim i oni koji ga podržavaju spolja“, naveli su oni u članku objavljenom na sajtu francuskog minstarstva spoljnih poslova.

Povezane vesti

Kako se navodi „veliki broj tih zločina, uključujući zločine koje je počinila Islamska država i druge oružane grupe mogu biti smatrani ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti“.

„Odgovornost je svih da se bore protiv nekažnjivosti počinilaca tih dela i da traže od njih, ko god oni bili, da polože račune“ pred međunarodnim ili domaćim sudovima.

Rat u Siriji u martu je ušao u 11. godinu, a u njemu je stradalo više od 388.000 ljudi, raseljeno ili otišlo u izgnanstvo više od 12 miliona ljudi, prema navodima UN, a rat je izazvao velika razaranja i uništio privredu zemlje.

U članku se navodi i da je desetine hiljada ljudi nestalo.

Sirijski režim se optužuje da je više puta pribegao upotrebi hemijskog oružja, što sirijske vlasti negiraju.

U tekstu se navodi da je to „dokumentovano “ zahvaljujući brojnim svedočenjima, fotografijama i video snimcima, što je osnov za tužbe i suđenja u Evropi.

„Borba protiv nekažnjivosti nije samo pitanje principa, to je takođe moralni i politički imperativ, pitanje sigurnosti za međunarodnu zajednicu“, navelo je 18 ministara, u osvrtu na hemijsko oružje.

„Borba protiv nekažnjivosti je na kraju uslov za ponovnu izgradnju trajnog mira u Siriji“, naveli su ministri.

Među potpisnicima teksta su ministri Francuske, Nemačke, Belgije, Italije, Holandije, Portugala, Danske, Finske i Švedske.

Komentari

Vaš komentar