Škotska premijerka poziva na novi referendum o nezavisnosti sledeće godine

Svet 28. jun 202217:17 > 17:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Russell Cheyne

Premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila je da planira da održi novi referendum o nezavisnosti Škotske 19. oktobra 2023. godine.

Stardžon je rekla poslanicima u Edinburgu da će pitanje koje će biti postavljeno biti isto kao prilikom prvog referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine, koje je glasilo „Da li Škotska treba da bude nezavisna država“.

Škot su glasali protiv nezavisnost na referendumu 2014. godine, 55 odsto njih je reklo da želi da ostane deo Velike Britanije.

Pročitajte još

Vlada Britanije premijera Borisa Džonsona protivi se novom referendumu i više puta je ponavljala da je to pitanje rešeno 2014. godine.

Bilo kakvo glasanje o nezavisnosti neće biti pravno obavezujuće bez odobrenja Džonsonove vlade.

Stardžon je rekla da će najviši pravni zvaničnik Škotske pitati Vrhovni sud Velike Britanije da li škotski parlament ima ovlašćenja da donese zakone za konsultativni referendum o nezavisnosti.

Dodala je da će pisati Džonsonu o svojim planovima i tome da je spremna i da pregovara o uslovima o tome kako da decentralizovana vlada Škotske održi legalni referendum.

„Da bi Škotska postala nezavisna nakon što birači izglasaju da treba da bude, zakon bi morali da usvoje parlamenti Velike Britanije i Škotske“, rekla je ona.

Stardžon, na čelu Škotske nacionalne partije i škotske vlade, rekla je da je vreme da se to pitanje ponovo razmotri zbog promena koje je doneo izlazak Britanije iz Evropske unije, čemu se protivi većina u Škotskoj.