Mineapolis glasa o reformi policije 18 meseci nakon ubistva Džordža Flojda

Svet 02. nov. 202117:07
Podeli:
Izvor: AP Photo/Jim Mone

Građani Mineapolisa glasaju o predlogu radikalne reforme policije u gradu u kojem su pre godinu i po policajci ubili Afroamerikanca Džordža Flojda, što je podstaklo masovne antirasne proteste. 

Građani će odlučiti hoće li „zameniti policijske usluge uslugama javne sigurnosti“, čime bi se veći naglasak stavio na prevenciju kriminala.

Rezultat glasanja, koji će biti tesan, biće odraz podrške pozivima na reformu policije u SAD-u, koji su u kontekstu opšteg porasta broja ubistava (+30 posto 2020.) sada manje izraženi.

Povezane vesti:

Nova policija koristiće u radu usluge socijalnih i zdravstvenih radnika u rešavanju nekih situacija na terenu kao što su pijanstvo i psihijatrijski poremećaji.

Bude li reforma usvojena, gradonačelnik će deliti nadzor nad policijom s gradskim većem, dok je to sada isključivo njegova dužnost.

Grad uz to neće više morati da osigurava za policiju minimalan budžet niti da zapošljava minimalan broj policajaca.

Mineapolis sada mora da ima 1,7 policajca na 1.000 stanovnika što je 730 policajaca, ali manjka mu stotinak ljudi.

Nakon ubistva Flojda u maju 2020. godine Gradsko veće, levo orijentisano, kazalo je da želi da raspusti policiju, a širom zemlje pozivalo se na smanjivanje sredstava snagama reda.

Po anketama, 49 odsto građana Mineapolisa podržava reformu, a 41 odsto je protiv. Među crncima podrška iznosi 42 odsto, a protiv ih je 47 odsto.

Komentari

Vaš komentar