Mijatović: Krajnje vreme da Mađarska ponovo uspostavi slobodu medija

Svet 30. mar 202114:103 komentara
Podeli:
Izvor: Frederick Florin/AFP

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je da je "krajnje vreme da Mađarska ponovo uspostavi slobodu medija".

„Kombinovani efekti političke kontrole medija i intervencija države… uništili su pluralizam i slobodu izražavanja u medijima u Mađarskoj“, navela je u memorandumu Mijatović.

Prema Savetu Evrope, vlasti zemlje predvođene suverenističkim premijerom Viktorom Orbanom sistematski napadaju aktiviste ljudskih prava i istraživačke novinare, a sve u cilju da se pošalje „jasna poruka da će biti odmazde za svaki oblik kritike vlade“.

Mađarska ignoriše odluke međunarodnih sudova, što pokazuje da vlada nema nameru da poštuje zakon, „osnovni preduslov za slobodu izražavanja“, ističe Mijatović i dodaje da se situacija „pogoršala 2020. godine zbog sukcesivno uspostavljenih vanrednih pravila“ usled zdravstvene krize.

Dunja Mijatović je pozvala Mađarsku da izmeni zakon kako bi ovlašćenja predsednika regulatornog tela za medije bila raspoređena na nekoliko nezavisnih tela.

Budimpešta takođe mora da poštuje zakon i evropske standarde o pluralizmu medija.

Vlasti takođe moraju da osude govor mržnje prema novinarima i zaustave kampanje dezinformacija usmerene na aktiviste ljudskih prava i kritičare vlade.

Mijatović je zato istakla potrebu za slobodnom političkom debatom uoči parlamentarnih izbora 2022. godine i zatražila da svi kandidati imaju jednak tretman.

Komentari

Vaš komentar