Migranti stradali u Lamanšu pokušavajući da stignu do Britanije

Svet 24. nov. 202120:55
Podeli:
Izvor: Reuters/Gonzalo Fuentes

Najmanje 31 migranat stradao je u Lamanšu u pokušaju da stigne do Velike Britanije, izjavio je u sredu uveče u Kaleu francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, a spašene su samo dve osobe.

Pročitajte još:

On je naveo da je među stradalima pet žena i jedna devojčica, a u brodu koji je potonuo bile su 34 osobe i jedna se za sada vodi kao nestala, preneo je BBC.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je žaljenje zbog te tragedije i poručio da „Francuska neće dozvoliti da Lamanš postane groblje migranata“.

Obećavam da ćemo pronaći i kazniti sve koji su odgovorni za ovu tragediju, rekao je Makron i zatražio da hitno bude održan sastanak na nivou Evropske unije posvećen izazovima migranstke krize.

Darmanin je ubrzo potom saopštio da je policija identifikovala i uhapsila četiri osobe za koje se veruje da su povezane sa prebacivanjem migranata.

Britanski premijer Boris Džonson je sazvao hitni sastanak vladinog Kriznog komiteta (COBRA), a ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je rekla da je današnja tragedija najjači mogući podsetnik na opasnosti sa kojima se migranti suočavaju u pokušajima da pređu Lamanš, uz pomoć nemilosrdnih kriminalnih bandi.

U potrazi za jednim nestalim migrantom večeras učestvuje više francuskih i britanskih brodova, kao i po jedan francuski i britanski helikopter.

Komentari

Vaš komentar