Migranti sa Haitija protestovali u Teksasu

Svet 17. sep 202120:46 > 20:485 komentara
Izvor: CLAUDIO CRUZ / AFP

Hiljade migranata sa Haitija okupilo se pod mostom u malom pograničnom gradu u Teksasu, predstavljajući novi izazov za administraciju Džozefa Bajdena koja pokušava da upravlja velikim brojem tražilaca azila koji su dospeli na tlo SAD. Prema procenama, između 8.000 i 10.000 Haićana prešlo je Rio Grande i okupljaju se kod mosta u Del Riju, gradu od 35.000 stanovnika koji je poslednjih meseci bio ozbiljno opterećen migrantskim tokovima.

Veliki broj Haićanina poslednjih godina je imigriralo je u SAD i Južnu Ameriku, od kojih su mnogi napustili karipsku državu nakon razornog zemljotresa 2010.

Mnogi Haićani su u kampovima na meksičkoj strani granice, uključujući i Tihuanu, preko puta San Dijega, čekajući priliku da pokušaju da uđu u SAD.

Carinska i pogranična služba SAD nisu danas odgovorili na zahtev za komentar.

Američke vlasti su na ozbiljnom testu nakon što je predsednik Džozef Bajden obećao da će reformisati program imigracije.

On je nakon preuzimanja funkcije oformio operativnu grupu za spajanje dece migranata s njihovim porodicama, stopirao izgradnju pograničnog zida koja je počela za vreme mandata Donalda Trampa i zahtevao ponovno preispitivanje programa za legalnu imigraciju koje je obustavio njegov prethodnik.

Komentari

Vaš komentar