Merkel zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa

Svet 17. feb 202120:045 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost posle razgovora sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem zbog iranskog kršenja medjunarodnog sporazuma o nuklearnom programu te zemlje.

Angela Merkel „izrazila je zabrinutost jer Iran i dalje ne ispunjava svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma“, navodi se u saopštenju njenog ureda i dodaje da je „došlo vreme za davanje pozitivnih signala koji će ojačati poverenje i povećati šanse za diplomatsko rešenje“ očuvanja sporazuma.

Šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije i Nemačke sutra bi trebalo o Iranu da razgovaraju sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom (Anthony).

Generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) predložio je u utorak da poseti Iran radi „nalaženja rešenja“, pošto Teheran uskoro planira da inspektorima IAEA ograniči pristup nekim svojim objektima.

Grosi je u izveštaju dostavljenom državama članicama IAEA naveo da Iran od 23. februara planira „obustavljanje sprovodjenja dobrovoljnih mera transparentnosti“.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa (Trump), jednostrano napustile medjunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

Komentari

Vaš komentar