Merkel u oproštajnoj poseti, SAD i Nemačka brinu šta će biti kad se ona povuče

Svet 15. jul. 202123:51 > 16. jul. 2021 00:037 komentara
Podeli:
Angela Merkel, DŽo Bajden
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

Predsednik SAD Džozef Bajden i nemačka kancelara Angela Merkel razgovarali su u Vašingtonu o odnosima dve zemlje, pre svega o razlikama oko gasovoda Severni tok 2 i stavovima prema Kini.

Prilikom kratkog susreta sa novinarima, i Bajden i Merkel su težili da umanje postojeće razlike, navodi Asošiejted pres.

Povezane vesti:

Bajden je rekao da je „saradnja SAD i Nemačke snažna“, a Merkel, koja je sa njegovim prethodnikom Donaldom Trampom bila u lošim odnosima, kazala je da se „veoma raduje produbljivanju odnosa“ između dve zemlje.

Kancelarka je ranije bila na radnom doručku sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, čiji je kabinet saopštio da su imale „veoma otvoren razgovor“.

Merkel, koja je došla u oproštajnu posetu Vašingtonu, pošto se posle septembarskih izbora povlači iz politike, izrazila je saučešće porodicama poginulih u razornim poplavama koje su pogodile Nemačku i Belgiju.

I u Berlinu i u Vašingtonu postoji izvesna zabrinutost zbog smera razvoja odnosa dve zemlje nakon povlačenja Merkel.

Trzavice u odnosima Berlina i Vašingtona godinama je izazivao gasovod Severni tok 2, kojim će prirodni gas stizati iz Rusije u Nemačku.

Angela Merkel, Kamala Haris
Izvor : REUTERS/Jonathan Ernst

Vašington se protivi tom gasovodu i pokušavao je da spreči realizaciju tog projekta, navodeći da će on ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, Bajden je nedavno naljutio mnoge članove Kongresa SAD, i demokrate i republikance, jer je od sankcija izuzeo nemačke entitete koji učestvuju u projektu Severni tok 2.

Komentari

Vaš komentar