Merkel: Pre leta digitalne potvrde o vakcinaciji, da se nesmetano putuje

Svet 25. feb. 202121:27 > 22:2652 komentara
Podeli:
Vakcine, Evropska unija, koronavirus
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će najverovatnije pre leta biti dostupne digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će ljudima omogućiti da nesmetano putuju po Evropi, bez obzira na pandemiju.

„Svi su saglasni da nam je je potrebna digitalna potvrda o vakcinaciji“, rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita Evropske unije, koji je održan u onlajn formatu.

Ona je ocenila da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri meseca da obezbedi tehničke mogućnosti za izdavanje takvih dokumenata.

Video: Reuters

Fon der Lajen: Biće potrebno najmanje tri meseca

„Za uvođenje digitalnih sertifikata o vakcinaciji u EU biće potrebno najmanje tri meseca“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon sastanka Evropskog veća.

”Sistem će podržavati neutralne informacije o vakcinaciji, o negativnom PCR testu ili imunitetu. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta”, rekla je ona

Ursula fon der Lajen dodala je da će na državama članicama EU biti da donesu odluke o tome ”šta će moći da se radi sa sertifikatima”, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Predsednica Evropske komisije dodala je još da postoje ohrabrujući podaci iz Izraela po kojima vakcine kompanija Pfizer/ BioNTech “zaustavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije”.

Lideri EU, među kojima raste podrška uvođenju digitalnih sertifikata o vakcinaciji razgovarali su o takozvanim “korona pasošima” na redovnoj video konferenciji, sa koje su zvanično poslali samo poruku da će nastaviti rad na tome.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar