Merkel pozvala Nemce da prihvate stroge restrikcije uvedene zbog pandemije

Svet 24. apr. 202114:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Michele Tantussi

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nemce da prihvate restrikcije vezane za pandemiju koje su stupile na snagu u ponoć, uključujući noćni policijski čas od 22 sata do pet sati ujutru, dalja ograničenja ličnih kontakata i pristupa prodavnicama koje nisu neophodne u oblastima sa visokim stopama infekcije.

U svom nedeljnom obraćanju, Merkel je priznala da su nove mere „teške“, ali je naglasila da je potrebno da se zaustavi širenje virusa u zemlji.

Povezane vesti

Nemačka agencija za kontrolu bolesti u petak je prijavila 23.392 novozaražena i 286 umrlih od koronavirusa. Od početka pandemije u Nemačkoj je zabeleženo gotovo 3,3 miliona slučajeva zaraze i 81.444 umrlih.

Merkel je rekla da su nove mere, koje automatski stupaju na snagu u regionima gde je više od 100 prijavljenih slučajeva za 100.000 stanovnika nedeljno, „hitno potrebne“.

Pozivajući se na druge zemlje, kao što su Britanija, Portugal i Irska, koje su beležile nagli pad broja zaraženih za vreme strogih lokdauna, ona je branila nove restriktivne mere od kritičara koji smatraju da su preterane.

„Nijedna zemlja koja je uspela da prekine treći talas pandemije i zatim ponovo ublaži restrikcije nije to uspela bez teških mera kao što su noćni policijski čas“, rekla je Merkel.

Desetine poznatih ličnosti u Nemačkoj objavilo je ove nedelje video snimke gde se ismejavaju restrikcijama i onima koji se za njih zalažu. Neki od njih su u međuvremenu sklonili te snimke i izvinili se zato što ponavljaju govor ekstremne desnice o pandemiji i izgleda kao da umanjuju patnje onih koji su izgubili svoje bližnje zbog koronavirusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar