Merkel i Makron upozoravaju: Oprezno sa delta sojem koronavirusa

Svet 18. jun 202122:2711 komentara
Angela Merkel, Emanuel Makron
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron pozvali su na oprez radi sprečavanja širenja delta soja koronavirusa zbog kojeg je Velika Britanija odložila planirano ublažavanje ograničenja u Engleskoj.

Merkel je uoči radne večere s Makronom rekla da Nemačka trenutno ima veoma malo novih infekcija, ali da bi „agresivni“ delta soj mogao da dovede do skoka tog broja.

„Ne možemo da se pretvaramo da je korona prošla. Iako postoji osećaj da je sve gotovo, na primeru Lisabona vidi se da stvari mogu brzo da se promene“, kazala je Merkel.

Portugalske vlasti su zabranile ulaz i izlaz iz šireg regiona Lisabona tokom predstojećeg vikenda, usled skoka broja infekcija izrazito zaraznim delta sojem koronavirusa. Prethodno je britanska vlada za četiri nedelje odložila ukidanje ograničenja kontakata nakon što su potvrđene hiljade novih infekcija, od kojih je većina delta soj virusa.

Makron je rekao da je važno biti oprezan i da će EU na predstojećem samitu razmatrati kako da bolje uskladi ograničenja putovanja tokom pandemije.

Merkel u ovoj godini do večeras nije ugostila lidera druge države.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar