Merkel će pre susreta sa Bajdenom razgovarati sa Kamalom Haris

Svet 14. jul. 202122:251 komentar
Podeli:
Izvor: Stephanie Lecocq/Pool via Reuters

Potpredsednica SAD Kamala Haris razgovaraće u svojoj rezidenciji - u Mornaričkoj opservatoriji u Vašingtonu, s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja će biti prvi strani zvaničnik koga će Haris ugostiti u svojoj rezidenciji od stupanja na dužnost.

Potpredsednica SAD će na radnom doručku naglasiti potrebu saveznika da se suoče sa nizom globalnih izazova, od pandemije koronavirusa i klimatskih promena do pretnji koje predstavljaju Rusija i Kina.

Sagovornice će razgovarati i o potrebi promocije i odbrane demokratije, „priznajući, iskreno, da se suočavamo sa izazovima u svojim zemljama i da o tome moramo razgovarati“ – rekao je za AP Filip Gordon, specijalni pomoćnik predsednika i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost potpredsednice SAD.

Jedna od tema biće povlačenje američke vojske iz Avganistana, kao i uloga NATO-a i Nemačke u održavanju stabilnosti u Avganistanu posle toga.

Merkel će se potom u četvrtak sastati u Beloj kući s predsednikom Džozefom Bajdenom i, kako se očekuje, razgovarati i o gasovodu Severni tok 2 prema kojem njegova administracija ne gaji naklonost.

Kamala Haris je preuzela jedan od najtežih zadataka administracije, baveći se osnovnim uzrocima migracija iz Meksika i Centralne Amerike u SAD.

Ona je prva potpredsednica SAD, a Merkel prva kancelarka Nemačke, što je istakla i Merkela kada je čestitala Bajdenu i Haris pobedu na izborima.

Podsetivši Haris da je prva žena na tom položaju, Merkel je ocenila da je Haris, kao ćerka dvoje imigranata, inspiracija za mnoge ljude i primer toga šta je moguće u Americi, i dodala da se raduje što će je upoznati.

Merkel se, posle skoro 16 godina na vlasti, povlači narednih meseci iz politike jer je kormilo strake prepustila ranije i odlučila da se ne bori za peti mandat na čelu Vlade.

Komentari

Vaš komentar