Mekonel: Tramp isprovocirao upad „rulje“ u Kongres

Svet 19. jan 202121:05 > 21:502 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Lider većine u američkom Senatu, republikanac Mič Mekonel, izjavio je da je rulja, koja je upala u Kapitol, bila isprovocirana objavama predsednika Donalda Trampa, prenosi CNN.

Rulju su hranili lažima, rekao je Mekonel, republikanac iz Kentakija.

Njih su isprovocirali predsednik i drugi moćni ljudi, dodao je on i naglasio da je Kongres ipak svoj posao radio kako treba, uprkos nasilju 6. januara, i potvrdio pobedu Džoa Bajdena na izborima.

povezane vesti

„Gomila je hranjena lažima. Isprovocirali su je predsednik i drugi moćni ljudi“, citirala je agencija Rojters ocenu Mekonela iz njegovog govora u Senatu.

Rojters podseća da je Mekonel prošle sedmice rekao da će saslušati argumente tokom suđenja u Senatu pe nego što odlučiti treba li opozvati američkog predsednika zbog podsticanja pobune i opsade Kapitola.

„Sutra ćemo imati bezbednu i uspešnu inauguraciju baš ovde, na samom ulazu u Kapitol“, poručio je Mekonel.

Trampove pristalice su 6. januara tokom protesta upale u Kapitol dok je trajala veriifikacija izborne pobede Džozefa Bajdena, čija je inauguracija je zakazana za 20. januar.

Zbog nasilnog upada u zgradu Kongresa sednica je bila odložena za nekoliko sati, a tokom nasilnog protesta nastradalo je petoro ljudi, među kojima i jedan poicajac.

Komentari

Vaš komentar