Medved napao i teško povredio planinara u parku Jelouston

Svet 29. maj 202121:15 > 21:1812 komentara
medved
Izvor: Shutterstock

Medved je napao i povredio jednog planinara u američkom Nacionalnom parku Jeloustoun, što je prvi slučaj u tom parku ove godine, rekli su zvaničnici.

Taj 39-godišnji čovek je povređen u petak dok je sam planinario stazom gde je, kako veruje, naišao na dva medveda grizlija, od kojih ga je jedan napao i povredio.

Iako ima teške povrede nogu, uspeo je da sam ode s mesta napada i obavesti čuvare koji su ga prevezli u bolnicu.

Staza na kojoj je planinar povređen, zatvorena je do daljeg, a osoblje parka pretražuje i okolno područje da bi se uverilo da nijedan planinar nije u toj oblasti.

Službenici parka su pozvali posetioce da planinare u grupama od bar tri osobe, da budu na oprezu i da nose sprej za odbranu od medveda, a da se, ako ih uoče, drže na bar 100 metara od njih i da prave buku da bi ih oterali.

Poslednji put medved je nekoga povredio u samom parku Jeloustoun juna 2020. godine, kada je medved grizli oborio jednu ženu i ogrebao je po butini.

Međutim u najbližoj okolini tog parka grizli medved je 15. aprila ove godine napao i teško povredio jednog iskusnog planinarskog vodiča tokom ribolova. Taj čovek je od povreda umro dva dana kasnije.

Komentari

Vaš komentar