Medved izvukao ženu iz šatora i usmrtio je u Montani

Svet 09. jul 202107:499 komentara
mrki medved, braon medved, meda
Izvor: Shutterstock

Medved grizli usred noći je jednu ženu izvukao iz šatora u selu u Montani, u SAD, i ubio je pre no što su kamperi koji su bili na tom mestu stigli pokušaju da je spasu, objavile su vlasti.

Lia Dejvis Lokan (65), medicinska sestra iz Kalifornije, iskusna biciklistkinja, bila je sa sestrom i jednim prijateljem na dugom turističkom putovanju biciklima.

Zaustavili su se kod jednog sela da bi prenoćili u prirodi, ali se ubrzo pojavio medved i tumarao oko njihovih šatora. Verujući u snagu spreja od kojeg beže životinje, oni su ipak odlučili da ostanu da spavaju na tom mestu, ali medved se vratio i ubio ženu.

Kamere za nadzor su snimile medveda od oko 180 kilograma koji je po selu noću tragao za hranom i upao u jedan kokošinjac gde je pojeo nekoliko kokošaka.

Lokalne vlasti i uz pomoć helikoptera tragaju za medvedom da bi ga ubile, a nadaju se da će se uhvatiti u neku od zamki postavljenih u blizini.

Medvedi grizli su poslednjih godina sve veća napast na Severnim Stenovitim planinama jer su zakonom zaštićeni, množe se i šire na nova područja gde dolazi sve više ljudi željnih avanture.

Računa se da u tom kraju i dalje ka severu, do granice Kanade, živi oko 1.000 grizlija što je njihova najveća koncentracija u SAD.

Ima smrtonosnih napada na ljude, ali su veoma retki: za poslednjih 20 godina bila su samo tri, uključujući i najnoviji, ovonedeljni, kaže američka Služba za zaštitu prirode.

Komentari

Vaš komentar