SAD razočarane odlukom Međunarodnog suda pravde o Iranu

Svet 03. feb 202118:16 > 22:46
Podeli:
Iran, zastava Irana, Teheran
Izvor: STR/AFP (ilustracija)

Međunarodni sud pravde (ICJ), najviše pravosudno telo UN, proglasio se nadležnim za razmatranje zahteva Irana o poništenju sankcija koje je ponovo protiv njega uvela administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Američke vlasti saopštile su da su razočarane tom odlukom.

Predsednik suda Abdulkavi Ahmed Jusuf rekao je da je sud nadležan da razmatra „zahtev koji je uložio Iran“, čime je odbacio američke pokušaje da se taj slučaj poništi.

Iran je pozdravio odluku suda kao „pobedu“.

„Još jedna pobeda za Iran“, napisao je na Tviteru iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

On je dodao da je Međunarodni sud pravde odbacio sve preliminarne primedbe SAD u tom slučaju koji je Iran predao sudu na razmatranje oko američkih „ilegalnih“ sankcija protiv njega.

„Izuzetno poštujemo Međunarodni sud pravde, ali smo razočarani što taj sud nije prihvatio naše relevantne pravne argumente da je iranska tužba van njegove nadležnosti“, izjavio je portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs.

Donald Tramp je u maju 2018. jednostrano povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, zaključenog u Beču 2015. Tom merom Tramp je takođe ponovo uspostavio teške sankcije koje su uvele Iran u duboku recesiju i lišile ga ekonomskih prednosti kojima se nadao posle potpisivanja tog sporazuma.

Prema SAD, sud Ujedinjenih nacija, čije sedište je u Hagu, nije nadležan za razmatranje tog slučaja. SAD takođe navode da su sankcije bile neophodne, pošto Iran predstavlja ozbiljnu pretnju za međunarodnu bezbednost.

Ukoliko sud prihvati da razmatra taj slučaj, konačna odluka bi mogla da bude doneta tek za više meseci ili godina.

Novi američki predsednik Džo Bajden hoće da vrati SAD u međunarodni sporazum iz 2015. godine, ali traži da Iran ponovo poštuje svoje obaveze preuzete tim sporazumom, koje je počeo da krši kao odgovor na američke sankcije.

„Iran je uvek u potpunosti poštovao međunarodno pravo. Krajnje je vreme da se SAD pokažu na nivou svojih međunarodnih obaveza“, rekao je Zarif.

Komentari

Vaš komentar