Mediji: Stranci na Krimu predaju zemljište ili ga prodaju prinudno

Svet 24. mar 202111:498 komentara
Izvor: REUTERS/Alexey Pavlishak

Nakon što su ruske vlasti zabranile stranim državljanima da poseduju zemljušte na Krimu, bivši vlasnici otkazali su najmanje 500 parcela, navodi agencija RBK, pozivajući se na lokalne katastarske vlasti.

Do marta 2020. godine, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao odgovarajući dokument, stranci su imali u posedu 11.500 parcela na Krimu. Početkom januara ove godine, taj broj je pao na oko 11.000.

Ukaz koji je potpisao Putin, a koji je stupio na snagu 20. marta prošle godine, zabranjuje stranim dravljanima, inostranim pravnim licima i licima bez državljanstva da poseduju imovinu na teritoriji Krima, Sevastopolja, Astrahanske i Kalinjingradske oblasti.

Ukoliko strani državljani od dana stupanja na snagu ukaza tokom godine nisu predali pravo na zemlju, vlasti je prodaju prinudno.

Ukrajina je kritikovala ukaz, nazvavši ga pravno ništavnim i bez pravnih posledica. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko je izjavio da ograničenje diskriminiše i potiskuje Ukrajince sa poluostrva.

Komentari

Vaš komentar