(ISPRAVKA) Mediji: Kovid pasoši samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji

Svet 13. mar. 202113:28 > 23. mar. 2021 16:28260 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fabian Bimmer

Predlog pasoš-potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije biće predstavljen 17. marta i važiće samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, javlja Euronews, a prenosi Beta.

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža „Juronjuz“ (Euronews), a kako je navedeno, prema njihovom izvoru iz EU, karantin i testovi i dalje će biti ti koji će omogućavati slobodno kretanje. Dakle, navodi Euronews, vakcinacija ne postaje preduslov za slobodno kretanje.

Pozivajući se na svoj izvor, Euronews izveštava da je komesar EU za pravosuđe, Didije Rejnders, jasno stavio do znanja da države članice mogu vakcinisati svoje građane drugim vakcinama, ali neće im biti dodeljena licencirana putna potvrda ako one nisu odobrene u EU.

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i na papiru, prenosi Euronews.

„Euronews“ je u tekstu podsetio da su odobrene vakcine kompanija Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson. Ovaj medij je naveo i da vakcinacija neće biti preduslov za slobodno kretanje u EU, jer će isto biti moguće i uz negativan PCR test, ili uz obavezan karantin.

Ispravka:

U tekstu koji je ranije preuzet sa agencije Beta, koja se pozivala na Euronews, navodilo se da bi pasoš-potvrda o vakcinaciji trebalo da bude na snazi od 17. marta. U tekstu smo ispravili taj podatak, jer je, kako je i bilo najavljeno, 17. marta predstavljen predlog za uvođenje pasoš-potvrda o vakcinaciji.

Takođe, izbačena je i sledeća rečenica koja, ispostavilo se, ne stoji u originalnom tekstu Euronewsa, koji je – dodajemo – takođe apdejtovan. „Time da će građani unutar EU moći da putuju slobodno i uz testove ili karantin se izbegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostraje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uverenju o vakcinaciji, potvrdi Evropski parlament“. Preciznije smo preveli i prvu rečenicu ispod lida, koja, napominjemo, nije bila netačna.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar