Mediji: Izrael odredio budžet za potencijalni napad na Iran

Svet 19. okt 202112:417 komentara
Podeli:
Izvor: Jalaa Marey/AFP

Izrael je odobrio budžet od pet milijardi šekela (1,5 milijardi dolara) za potencijalni napad na iranski nuklearni program, javio je izraelski TV Kanal 12.

Pročitajte još:

U tom iznosu su tri milijarde šekela iz prethodnog budžeta i dodatne dve iz budžeta za koji se očekuje da će biti odobren u novembru.

Taj iznos uključuje fondove za razne vrste aviona, bespilotne letelice za prikupljanje obaveštajnih podataka, posebno naoružanje potrebno za takav napad na čijoj će meti biti utvrđena podzemna postrojenja.

Izveštaj u kome se ne pominju izvori objavljen je pošto što su vazduhoplovne snage SAD uspešno testirale novi razarač bunkera GBU – 72 Edvenst 5K Penitrejšn.

Izraelski mediji navode da bi bomba od oko 2.270 kilograma mogla biti korišćena.

GBU-72 bi nosio teški bombarder ili borbeni avion, a Izrael nema bombardere koji bi mogli da nose tako velike razarače.

Manja bomba GBU-28 je tajno prodata Izraelu 2009. godine, ali se misli da ne može da prodre u nuklearno postrojenje Fordo smešteno duboko ispod planine.

Američki test je navodno zasnovan na iskustvu izraelskog bombardovanja mreže podzemnih tunela Hamasa tokom najnovijeg rata u pojasu Gaze u maju, javio je Kanal 12.

Taj medij navodi da su objavljivanjem vesti o testu SAD nastojale da upozore Iran da se ne kloni pregovora u Beču čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma sa velikim silama. Upravo su SAD jednostrano istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom za vreme administracije predsednika Donalda Trampa.

Iran je prestao da pregovora sa SAD u junu, a u međuvremenu je izabran novi iranski predsednik čvrstorukaš Ebrahim Raisi koji se protivio tom sporazumu.

U septembru je načelnik Generalštaba Izraela Aviv Kohavi izjavio da je ta zemlja uveliko ubrzala pripreme za akciju protiv iranskog nuklearnog programa, te da je značajno povećanje budžeta za odbranu namenjeno tome.

Kohavi je u januaru rekao da izraelska vojska priprema operativne planove za moćan vojni udar, a u avgustu da je iranski nuklearni napredak naveo tu vojsku da planove ubrza zahvaljujući novom budžetu.

Premijer Izraela Naftali Benet je u septembru, na zasedanju Generalne skupštine UN, upozorio da „reči neće zaustaviti centrifuge“ i da Izrael neće dozvoliti da se Iran snabde nuklearnim oružjem.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena kazala je da još uvek teži zajedničkom povratku Irana i SAD sporazumu, ali i upozorila da neće čekati beskonačno da Teheran to učini.

Ako se Iran ne vrati pregovorima državni sekretar SAD Entoni Blinken je rekao svom izraelskom kolegi Jairu Lapidu da su sve opcije na stolu, preneli su izraelski mediji.

Komentari

Vaš komentar