Masovna grobnica sa desetinama civila pronađena u selu kod Kijeva

Svet 10. apr. 202210:1819 komentara
Podeli:
Masovna grobnica Buča Ukrajina
Izvor: REUTERS/Janis Laizans/arhiva (Ekshumacija masovne grobnice u Buči)

Nova grobnica sa desetinama ukrajinskih civila pronađena je u subotu u Buzovi, oslobođenom selu u blizini glavnog grada Kijeva, koje su nedeljama okupirale ruske snage, rekao je lokalni zvaničnik.

Taras Didič, načelnik okruga Dmitrivka, koji obuhvata Buzovu i još nekoliko obližnjih sela, rekao je ukrajinskoj televiziji da su tela pronađena u jarku u blizini benzinske pumpe. Broj poginulih tek treba da bude potvrđen.

Sada se vraćamo u život, ali za vreme okupacije ovde su bila „žarišta“, mnogo civila je poginulo”, rekao je Didić.

POVEZANE VESTI:

Rojters nije mogao odmah da potvrdi izveštaj.

Kako su ruske snage u prvim nedeljama invazije bile u ofanzivi na Kijev, mnoga mesta u okolini prestonice – uključujući Makariv, Buču, Irpinj i Dmitrovku – bila su pod stalnom vatrom.

Lokalni ukrajinski mediji javili su početkom aprila da su u blizini Buzove pronađene žrtve, a tada je pronađeno oko 30 tela.

Budući da je većina gradova i sela oko Kijeva sada oslobođena, otkriće masovnih grobnica i civilnih žrtava izazvalo je talas međunarodne osude, posebno zbog smrti civila u gradu Buča, severozapadno od prestonice.

U subotu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da, iako Kijev sada nije ugrožen, Ukrajina se sprema za tešku borbu sa ruskim snagama koje se gomilaju na istoku zemlje.

Ukrajinske vlasti upozorile su ljude na istoku zemlje da beže.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT u UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar