Mas: Razočaravajuće ponašanje SAD u slučaju nabavke podmornica

Svet 21. sep. 202117:104 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Denis Balibouse

Ponašanje SAD u slučaju nabavke podmornica, u kojem se suprotstavljaju Francuskoj, je "iritirajuće i razočaravajuće", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas na margini zasedanja Generalne skupštine UN.

„Mogu da razumem bes naših francuskh prijatelja. Ono što je odlučeno i način na koji je to odlučeno je iritirajuće i razočaravajuće, ne samo za Francusku“, rekao je Mas novinarima u Njujorku.

Povezane vesti

On je rekao da takvo ponašanje čini stvari mnogo komplikovanijim i da veruje da će za sada ostati tako.

Američki predsednik Džo Bajden je 15. septembra objavio novi strateški savez sa Australijom i Velikom Britanijom, kojim je prekinut veliki ugovor o australijskoj nabavci podmornica od Francuske, što je izazvalo ogorčenje Pariza. Pariz nije bio uopšte unapred upoznat o ovim planovima.

Francuska je i dalje besna i optužila je novog vođu Bele kuće, koji je obećao da će se Amerika vratiti svojim saveznicima da koristi metode slične njegovom republikanskom prethodniku Donaldu Trampu.

Mas je rekao da nikad nije imao iluzije da neće više imati problema sa novim američkim predsednikom.

„Treba da razmišljamo u Evropi o načinu jačanja novog evropskog suvereniteta. Na nama je da to učinimo ili ne učinimo“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar