Marković: Zapad izdao Ukrajince, upali u zamku da budu pioni velikih sila

Svet 25. feb. 202208:55 > 10:0630 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Istoričar Predrag Marković poručuje da svako zna da pokrene rat, ali da je iz njega teško izaći. Ističe da je za ovo što se dešava u Ukrajini ogromna odgovornost Amerike, jer je kod Rusije stalno izazivala strah od širenja NATO-a. Ukrajinci su upali u zamku da budu pioni velikih sila, a Zapad ih je izdao, kaže Marković.

Predrag Marković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je ono što se dešava u Ukrajini velika tragedija za sve Slovene i pravoslavce.

Ističe da odnosi ruskog i ukrajinskog naroda nikada nisu bili komplikovani, osim usled uplita zapadnih sila. Dodaje i da je za ovo što se dešava ogromna odgovornost Amerike, koja je, kako kaže, stalno izazivala strah kod Rusije od širenja NATO-a na istok, što je suprotno onome što je obećano.

„Amerikanci su obećali, pa su pogazili obećanje i stalno su širili NATO pakt. Zašto bombarduju vazduhoplovne baze – jer je do pre dva dana bilo puno američkih i britanskih aviona na ukrajinskom nebu, a dronovi su dolazili do Dona, do same ruske granice“, rekao je Marković.

Napominje da su se Rusi plašili da će sa daljim približavanjem Ukrajine NATO-u američke baze doći blizu Moskve.

Povezane vesti

"Najveći strah Rusije je opkoljavanje... Glavni cilj njihove politike je stvaranje sigurnih granica. Američki greh je to što su upalili ukrajinski nacionalizam i to što zapadnim medijima nisu sve žrtve jednake. Sećamo se pokolja u Odesi, kada su spalili nekoliko stotina Rusa u bioskopu", naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, "proganjanje Rusa je dovelo do toga da delovi Ukrajine u kojima žive Rusi, kao što su Donjeck i Lugansk, poželili da naprave svoju krajinu"

Ističe da je struktura stanovništva u Ukrajini komplikovana, a da je na zapadu zemlje izražen nacionalizam.

"Deo Ukrajine su ukrajinski Ukrajinci, deo su Ukrajinci koji govore ruski, a deo su pravi rusi... I oni se muče decenijama šta su", kaže Marković.

Zapad izdao Ukrajinu

Prema njegovim rečima, posle događaja na Majdanu, tzv. Oranž revolucije, obećana im je zapadna perspektiva, ali ih je zapad, kako kaže, izdao.

"Zelenski je izjavio - 'ostali smo sami'. On se dosta dobro drži u ovoj krizi, on je shvatio da Amerika vodi ratove prolivajući tuđu krv, ove sankcije će naštetiti Rusiji veoma i EU, znači Amerika gura EU. Ukidanje Severnog toka 2 je ogromni gubitak za Nemačku", kaže Marković.

Ističe da je ovo lekcija za sve države koje su pohrlile u NATO.

Černobilj
Izvor : REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

"Posle poraza u Avganistanu, Americi ne pada na pamet da se vojno angažuju bilo gde. Ukrajinci su upali u zamku da budu pion u igri velikih sila", kaže istoričar.

Ukazuje na to da je za svet strašno to što se u Americi republikanci i demokrate jedino slažu kada se vodi politika protiv Rusije i Kine.

Dodaje i da Rusija nije smela da se toliko plaši širenja NATO-a, kao i da je, kako kaže, "svako ko je u poslednja dva veka potcenio Rusiju platio cenu".

"Nezgodna je stvar pokrenuti rat, svako zna da pokrene rat, teško je izaći. Plašim se da ne naprave grešku kao Slobodan Milošević 1991. sa ratom u Hrvatskoj, cilj nije bio da se osvoji Hrvatska već zaštite srpski krajevi u Hrvatskoj. Teško je u ratu razgraničiti gde su te granice. Donjeck i Lugansk su mnogo veće teritorije od ovoga što drže ove dve nepriznate republike. Da li će da uzmu celu teritoriju, da li samo to što sada drže, to su nepoznanice", kaže Marković.

Strahuje da će biti velikih žrtava, te da je teško izbeći civilne.

To koliko je strašno da zarate Rusi i Ukrajinci ilustruje primerom - kao da zarate Srbija i Crna Gora.

Upitan o poziciji Srbije, Marković je rekao da je ova situacija paradoksalna po nekoliko osnova, te da postoji solidarnost i sa "ruskom ali i sa ukrajinskom braćom".

"Ovaj sukob liči na Krimski rat u 19. veku, gde su zapadne sile napale Rusiju a mi smo se držali sa strane i prošli smo dobro. Imamo iskustvo da smo jednom izbegli svrstavanje", kaže Marković.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari

Vaš komentar