Maratonski let nemačkih borbenih aviona

Svet 16. avg 202213:369 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/ Jens Schlueter

Grupa borbenih aviona nemačkih vazduhoplovnih snaga približila se Singapuru, sa ciljem da za 24 časa od matične baze do jugoistočne Azije izvede maratonski let od približno 12.800 kilometara, objavio je Asošiejted pres (AP).

Vežba dolazi u vreme pojačanih tenzija oko Tajvana između Kine, SAD i njenih saveznika i pokazuje sposobnost jedne evropske zemlje da brzo prebaci vazdušne snage u region, ocenjuje AP.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je novinarima da, uprkos tome što je rat u Ukrajini trenutno prioritet, misija Eurofajter naglašava da Azija nije zaboravljena.

„Naš fokus je u ovom trenutku, prirodno, na istočnom krilu, za koji je kriv ruski brutalni agresorski rat, ali moramo da pazimo i na druge regione“, rekla je Lambreht.

Šest višenamenskih aviona Eurofajter pratila su četiri transportna aviona i tri tankera.

Dopunjavani su gorivom u vazduhu, a usput su se zaustavljali radi dopunjavanja goriva, pregleda i rotacije pilota.

Oni će učestvovati u vežbama u Australiji u kojima će biti angažovano 2.500 vojnika i 100 aviona iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Holandije, kao evropskih članica NATO, uz SAD, Novi Zeland, Koreju, Ujedinjene Arapske Emirate, Indiju, Japan, Tajland i druge.

Komentari

Vaš komentar