Malala: Mnoge devojke iz Avganistana bi mogle da podele moju priču

Svet 10. sep 202111:26
Podeli:
Malala Jusafzai, Pakistan
Izvor: Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Mlada Pakistanka i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai izjavila je da je obrazovanje devojčica moćno oruđe za izgradnju mira i sigurnosti u Avganistanu i upozorila da će, ako međunarodna zajednica ne preduzme korake, mnoge avganistanske devojke deliti njenu sudbinu.

Obraćajući se Veću sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je raspravljalo o razvoju događaja u Avganistanu, Jusafzai je pozvala međunarodnu zajednicu da zaštiti prava avganistanskih žena i devojaka, javlja Anadolija.

„Podigla sam svoj glas da sve devojčice idu u školu. Svedočila sam kako je naoružani napadač zaustavio moj školski autobus i otvorio vatru na mene. Ako ne preduzmemo korake, mnoge avganistanske devojke mogle bi podeliti istu priču kao ja“, upozorila je 24-godišnja Jusafzai.

Malala Jusafzai, koja se zalaže za obrazovanje devojčica, napadnuta je 9. oktobra 2012. godine u autobusu kojim je trebalo da krene u školu u svom rodnom mestu Dolina Swat, na severu Pakistana. Talibanski militant koji je ušao u autobus upitao je Malalu za njeno ime, a zatim je tri puta pucao u nju.

Jusafzai, koja je ranjena u glavu, šest dana nakon napada prebačena je u Englesku na lečenje, a boravila je oko tri meseca u bolnici “Kraljica Elizabet“ u Birmingemu. Otpuštena je iz bolnice u martu 2013. godine, a sa porodicom se nastanila u Birmingemu i ponovno krenula u školu.

Malali Jusafzai je 2014. godine dodeljena Nobelova nagrada za mir, tada je imala 17 godina i ušla je u istoriju kao najmlađi dobitnik Nobelovac. Tada je izjavila da će osam miliona kruna koje je osvojila donirati školama u Pakistanu.

Jusafzai je postala simbol u borbi za obrazovanje devojčica, a danas, kroz fondaciju osnovanu na njeno ime, nastoji da osigura da devojčice mogu ići u školu u mnogim državama u razvoju.

Komentari

Vaš komentar