Makron: Založićemo se u UN za formiranje zaštićene zone u Kabulu

Svet 29. avg. 202109:1811 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Thaier Al-Sudani

Francuska i Velika Britanija u UN će se založiti za formiranje zaštićene zone u Kabulu kako bi se sprovodile humanitarne operacije, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za list "Žurnal di dimanš".

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN u ponedeljak će održati sastanak o Avganistanu, a Pariz i London rade na nacrtu rezolucije o formiranju, pod kontrolom UN, bezbedne zone u Kabulu kako bi se omogućio nastavak humanitarnih operacija, rekao je Makron.

„To je veoma važno. Pružilo bi okvir za UN da deluju u hitnim slučajevima i da međunarodna zajednica zadrži pritisak na talibane“, dodaje Makron.

Operacije evakuacije Avganistanaca koji beže od talibana privode se kraju na aerodromu u Kabulu pošto će se 31. avgusta američke snage u potpunosti povući iz Avganistana.

Francuska je u petak uveče završila svoju misiju evakuacije, a Velika Britanija u subotu uveče.

Makron je u subotu rekao da su započeti razgovori sa talibanima o zaštiti i evakuaciji Avganistanaca posle 31. avgusta.

Pariz računa na pomoć Katara, koji ima dobre odnose sa talibanima, kako bi bile nastavljene operacije vazdušnog prevoza onih koji žele da napuste Avganistan.

Makron je rekao da se razmišlja o ciljanim evakuacijama koje ne bile preko vojnog aerodroma, već preko civilnog aerodroma ili uz pomoć susednih zemalja.

Komentari

Vaš komentar