Makron u poruci na društvenim mrežama: Primite vakcinu ako volite svoje bližnje

Svet 06. avg. 202116:24 > 16:2711 komentara
Podeli:
Izvor: Ludovic Marin/POOL/AFP

Predsednik Francuske Emanuel Makron cele nedelje na društvenim mrežama postavlja svoje kratke video snimke u kojima građane poziva na vakcinaciju protiv koronavirusa, preneli su mediji.

Makron, koji je na godišnjem odmoru na jugu Francuske, upućuje video poruke na Instagramu i TikToku, omiljenim društvenim mrežama mladih ljudi, a u kojima objašnjava šta su vakcina i sanitarna propusnica, koja će od 9. avgusta biti obavezna za ulazak u većinu zatvorenih javnih mesta.

Francuski predsednik sebe snima u opuštenom ambijentu, udobnoj odeći, prikazujući se kao običan građanin, a ne kao predsednik u odelu i kravati.

Povezane vesti:

„Primite vakcinu, primite vakcinu, primite vakcinu. To je pitanje građanstva. Sloboda važi samo ako je sloboda drugih očuvana“, rekao je Makron u poslednjoj poruci na Instagramu.

„Primite vakcinu ako volite svoje bližnje, prijatelje, braću, sestre i roditelje. Hvala, hrabro i lepo provedite ovo leto“, dodao je francuski predsednik.

Sanitarna propusnica, koja podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti, ili negativni test na koronavirus, obavezna je od 21. jula za ulazak u zdanja kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta, ili bioskopi i u kojima nema više od 50 ljudi.

Ta propusnica od 9. avgusta biće obavezna za restorane, barove i duža putovanja autobusom, vozom i avionom.

Sanitarnu propisnicu osporavaju mnogi Francuzi koji vikendom održavaju proteste. Prošle subote okupilo se više od 200.000 ljudi širom zemlje, a za sutra su najavljena nova okupljanja.

U Francuskoj je gotovo 54 odsto građana potpuno vakcinisano, ali poslednjih dana raste broj zaraženih koronavirusom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar