Makron u Parizu održao predizborni miting, prisustvovalo više od 30.000 ljudi

Svet 02. apr. 202223:163 komentara
Podeli:
Izvor: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Više od 30.000 ljudi okupilo se u Parizu na predizbornom skupu odlazećeg predsednika, centriste Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji se kandidovao za drugi mandat.

„Francuska 10. i 24. aprila ima sastanak sa svojom istorijom, vrednostima i sudbinom“, rekao je okupljenima Makron kojem je to jedini veliki skup pred prvi krug izbora 10. aprila.

Makron je gotovo dva i po sata govorio o svom programu pomenuvši, između ostalog, minimalnu penziju od 1.100 evra za pun radni staž i povećanu pomoć od 50 odsto za samohrane majke.

Odlazeći predsednik je istakao da „nema čarobnog novca“ i da svi treba više da rade.

Na skupu je jedan di-džej puštao muziku, dok su okupljeni nosili plakate "Makron predsednik" i "Još pet godina", koliko traje jedan predsednički mandat u Francuskoj. Na mitingu je bio i premijer Žan Kasteks (Jean Castex).

Šta kažu ankete?

Makron je prema anketama veliki favorit, ali se poslednjih dana smanjuje razlika izmedju njega i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, njih dvoje bi trebalo da uđu u drugi krug koji je zakazan za 24. april, a Makron bi u drugom krugu mogao da osvoji oko 53 odsto, a Le Penova oko 47 odsto glasova.

Predsednički izbori ovog puta se odvijaju u svetlu rata u Ukrajini i francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Komentari

Vaš komentar