Makron: Putin će koncentrisati napade na Donbas, da pobedi za 9. maj

Svet 08. apr. 202209:53 > 10:4210 komentara
Podeli:
Izvor: Ludovic MARIN / AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin će koncentrisati napade u Ukrajini na separatističku zonu Donbas, na istoku te zemlje, u nastojanju da ostvari "pobedu" za 9. maj, na godišnjicu kapitulacije nacističke Nemačke 1945. godine, rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

„Za Rusiju 9. maj je nacionalni praznik, važan vojni datum i gotovo je sigurno da za predsednika Putina 9. maj treba da bude dan pobede“, rekao je Makron ; za francuski radio RTL.

„Koncentrisaće napore na Donbas, videćemo vrlo teške scene narednih nedelja, u toj oblasti na istoku Ukrajine“, ocenio je francuski predsednik.

On je podsetio da Francuska sa Grčkom i Turskom pokušava da organizuje humanitarne operacije na jugu Ukrajine, u lučkom gradu Marijupolju koji je pod opsadom, ali da nailaze na „velike teškoće“ zbog „potpunog ruskog odbijanja“.

"Nezahvalan dijalog sa Putinom, cinizam prisutan u svakom razgovoru"

Francuski predsednik ukazao je na "nezahvalan" dijalog koji vodi sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i na njegov "cinizam", navodeći da je "eksplicitno odbijen" predlog za humanitarnu operaciju u Marijupolju.

"Uloga u dijalogu sa ruskim predsednikom je nezahvalna, provodim sate u razgovorima. Cinizam je prisutan pri svakom razgovoru, nikad to nije nešto prijatno... ali to je moja dužnost", rekao je Makrom sinoć za francuski list Parizjen (Le Parisien).

On je dodao da ne očekuje neko rešenje za rusko-ukrajinski konflikt pre sredine maja ističući da bi dijalog bio koristan radi pripreme "sutrašnjeg mira".

Makron je rekao da je ruska strana odbila predložene humanitarne koridore za Marijupolj i da moskovske vlasti "biraju ljude" koje odatle kasnije odvedu u Rusiju.

"Kada Francuska predloži humanitarnu operaciju u Marijupolju i dobije eksplicitno odbijanje ruskog predsednika, bar su stvari tu jasne", rekao je Makron.

On je rekao da je Francuska predložila koridor sa Međunarodnim Crvenim krstom, da je Rusija odbila, što je, kako je dodao, diplomatski izoluje.

Makron je ovo rekao juče, u vreme kada je Moskva nazvala "apsurdnim" izjave porptarola francuske vlade Gabrijela Atala o "navodnom nedostatku ruskog odobrenja za evakuaciju civila iz Marijupolja". "Ruska strana je spremna da sprovede humanitarne koridore u bilo kom pravcu što je pre moguće i da osigura bezbednu evakuaciju civila", navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruska vojska i njeni separatistički saveznici drže nedeljama pod opsadom Marijupolj gde nailaze na jak ukrajinski otpor. Humanitarna situacija u tom gradu je katastrofalna prema navodima obe strane i grad je u velikoj meri razoren.

Sva dešavanja i informacije u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar