Makron imenovao novu rekonstruisanu vladu za svoj drugi mandat

Svet 20. maj. 202218:43 > 19:121 komentar
Podeli:
Izvor: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je sastav nove rekonstruisane vlade u drugom mandatu, sa novom ministarkom spoljnih poslova.

Povezane vesti

Tri ministra i dalje su u vladi – Žerald Darmanen u ministarstvu unutrašnjih poslova, Bruno Le Mer u ministarstvu ekonomije i Erik Dipon-Moreti kao ministar pravde, posle opsežne rekonstrukcije koju je centrista Makron sproveo na početku drugog petogodišnjeg mandata.

Katrin Kolona, karijerni diplomata koja dolazi sa mesta francuske ambasadorke u Britaniji, preuzima ministarstvo spoljnih poslova u zemlji koja je jako angažovana u medjunarodnim naporima za podršku Ukrajini protiv ruske invazije i izolaciju Kremlja.

Kolona će zameniti Žan-Iv Le Driana, Makronovog ministra spoljnih poslova tokom njegovog prvog mandata. Ona je prva žena na čelu francuskog ministarstva spoljnih poslova od kada je završen kratak period Mišel Alio-Mari kao ministarke u februaru 2011.

Vladu predvodi premijerka Elizabet Born koja je imenovana u ponedeljak, a glavni prioritet će joj biti pokušaj da na predstojećim izborima osigura parlamentarnu većinu potrebnu Makronu da sprovede predloge za koje se zalagao u kampanji na prošlomesečnim predsedničkim izborima.

Francuski parlamentarni izbori za mesta u Nacionalnoj skupštini biće održani u dve runde u junu i partije na ekstremnoj levici i ekstremnoj desnici pokušavaju da smanje Makronovu centrističku većinu.

Sastav novog kabineta objavila je Makronova kancelarija u saopštenju koje je, u skladu sa tradicijom, pročitao pomoćnik na stepenicama predsedničke Jelisejske palate.

Francuski naučnik, crnac Pap Ndiaje, stručnjak u američkim pokretima za manjinska prava imenovan je za novog ministra obrazovanja. Ndiaje je prethodno vodio francuski državni imigracioni muzej.

Nova francuska vlada takodje ima novu portparolku, Oliviju Gregoar. Ona preuzima mesto Gabrijela Atala i biće jedan od najvidljivijih članova nove administracije.

Komentari

Vaš komentar