Makron: Evropa i SAD što je brže moguće da isporuče 13 miliona vakcina Africi

Svet 19. feb. 202120:181 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Stephane Mahe/

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je da Evropa i SAD "što je brže moguće" isporuče 13 miliona doza antikovid vakcina Africi da bi mogla da vakciniše svojih 6,5 miliona negovatelja.

„Ako mi Evropljani, Amerikanci možemo što pre da isporučimo tih 13 miliona doza to vredi za naš kredibilitet“, rekao je on u virtuelnom obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Makron je dodao da ako sada najave milijarde da bi dali vakcine za šest meseci, za godinu dana njihovi „afrički prijatelji“ kupiće vakcine od Kineza i Rusa i „snaga Zapada više neće biti realnost“.

On je dao sličan apel ranije danas na takodje virtuelnom skupu vodja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta. Vodje G7 dogovorile su se danas da udvostruče podršku antikovid vakcinaciji u svetu sa 7,5 milijardi dolara, uglavnom preko programa Kovaks koji vodi Svetska zdravstvena organizacija.

Makron je rekao da afrički kontinent ima 6,5 miliona negovatelja i da je potrebno 13 miliona doza vakcina da se zaštite, i omogući zdravstvenom sistemu da bude jak.

„To predstavlja 0,43 odsto doza koje smo mi naručili“, rekao je Makron.

Velike sile su od januara pokrenule kampanje masovne vakcinacije ali siromašne zemlje nisu uključene.

Francuski predsednik vidi u pomoći vakcinisanju u Africi važnost za svetsko zdravlje ali takodje i borbu uticaja Kine i Rusije na afričkom kontinentu. Više afričkih zemalja je nedavno dobilo prve količine vakcina od Kine, navodi Frans pres.

Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji učesvovali su i američki predsednik Džozef Bajden, nemačka kancelarka Angela Merkel, šef NATO Jens Stoltenberg.

Komentari

Vaš komentar