Majmunske boginje za sada otkrivene u više od 50 zemalja

Svet 29. jun 202217:251 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Nigerija, koja se bori sa epidemijom majmunskih boginja od 2017. godine, prijavila je više slučajeva ove godine, a virus je sada identifikovan u više od 50 novih zemalja i taj trend će se verovatno nastaviti, upozorio je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Gebrejesus je na brifingu za medije u Ženevi najavio da će ubrzo ponovo sazvati Komitet za hitne slučajeve SZO povodom širenja majmuskih boginja.

Pročitajte još

„Zabrinut sam zbog upornog širenja te bolesti, jer to može da sugeriše da virus ‘utvrđuje’ svoje prisustvo i da bi mogao da se proširi u grupama visokog rizika, uključujući decu, imunokompromitovane i trudnice“, upozorio je Gebrejesus i naveo da je već zabeleženo nekoliko slučajeva zaražene dece.

Zdravstvenim vlastima širom sveta savetovao je da podstaknu testiranje što je pre moguće, da se vode kliničkim smernicama koje je SZO već objavila, da aktivno komuniciraju sa građanima i iskoriste prilike za razbijanje stigme oko tog virusa, kao i za širenje informacija o merama zaštite.

„Važno je i obezbediti jednak pristup protivmerama kao što su vakcine i antivirusna sredstva“, ocenio je Gebrejesus i naveo da je SZO pozvala naučnike preko „Plana istraživanja i razvoja za epidemije“, kako bi ubrzala istraživanje i razvoj testova, tretmana i vakcina za majmunske boginje i razvila protokol za njihov terapijski razvoj i uvođenje u upotrebu.

Komentari

Vaš komentar