Majkrosoft: Ruski hakeri izveli novi napad u Americi

Svet 28. maj 202120:202 komentara
Podeli:
haker, hakovanje, programer, programiranje, kompjuter,
Izvor: Shutterstock

Ruska hakerska grupa poznata kao Nobelium izvela je novi sajber napad, ovaj put korišćenjem imejl sistema Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), saopštila je kompanija Majkrosoft, javlja agencija Anadolija.

“Napad, za koji se pretpostavlja da je za metu imao 3.000 imejl naloga u više od 150 organizacija, izvela je ista hakerska grupa koja stoji iza napada na Solarvinds“, saopštio je Majkrosoft.

Pročitajte još:

Raniji napad na kompaniju Solarvinds, koji je pomoću softverskih ažuriranja kompromitovao hiljade računarskih sistema, doveo je do toga da su Sjedinjene Američke Države proterale deset ruskih diplomata iz zemlje i uvele sankcije za 32 ruska državljanina.

Za najnoviji napad Nobeliuma korišćen je USAID-ov imejl sistem radi pokušaja krađe identiteta, a na meti je bilo 3.000 mejl naloga u 150 organizacija iz najmanje 24 države.

Među metama bile su organizacije usmerene na zaštitu ljudskih prava, konsultantske grupe i nevladine organizacije, piše Anadolija.

Mejlovi su izgledali autentično, ali su u sebi imali link koji je sadržavao zloćudni fajl.

Kada bi se na njega kliknulo, instalirao bi se ulaz za kompjuterski sistem koji Majkrosoft naziva NativeZone, a koji ”omogućava širok raspon aktivnosti, od krađe podataka do zaraze drugih računara na mreži”.

Jedan od razloga napada je ”ostvariti pristup pouzdanim pružateljima usluga i zaraziti njihove korisnike“, navodi se u saopštenju.

”Ovo je još jedan primer kako su sajber napadi postali omiljeno oruđe za sve veći broj država koje hoće da postignu širok spektar političkih ciljeva, s fokusom ovih napada Nobeliuma na ljudska prava i humanitarne organizacije”, navedeno je u saopštenju.

Majkrosoft je apelovao na međunarodnu zajednicu da uspostavi „jasna pravila koja regulišu ponašanje država u sajber prostoru i jasna očekivanja kada su u pitanju posledice za njihovo kršenje.

Komentari

Vaš komentar