Maduro nudi naftu u zamenu za vakcine protiv koronavirusa

Svet 29. mar 202121:163 komentara
Izvor: Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je da vakcine protiv koronavirusa plati naftom, iako je ponudio malo detalja o tome kako bi takva "zamena" funkcionisala.

Izvoz sirove nafte pao je na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, otkako je Vašington sankcionisao naftnu državnu kompaniju Petroleos Venecuele 2019. godine, prekinuvši izvoz iz te zemlje u Sjedinjene Države i odvrativši mnoge druge da kupuju venecuelansku naftu, objavila je španska „La Vanguardia“.

Povezane vesti:

Maduro je rekao da Venecuela radi na plaćanju vakcina iz mehanizma Kovaks Svetske zdravstvene organizacije, koji siromašnim zemljama omogućava pristup vakcinama, kako putem venecuelanskih sredstava zamrznutih na računima u inostranstvu zbog sankcija tako i pošiljkom nafte.

„Venecuela ima tankere za naftu i ima klijente koji će kupiti našu naftu. Spremni smo za razmenu nafte za vakcine, ali nećemo nikoga moliti“, rekao je Maduro u govoru na državnoj televiziji.

Venecuela je dobila doze vakcina od svojih saveznika Rusije i Kine. Vlada i opozicija razgovarali su sa Panameričkom zdravstvenom organizacijom o pristupu Venecuele vakcinama putem Kovaks, ali je vlada rekla da neće prihvatiti vakcinu AstraZeneka.

Vašington je Madura etiketirao kao diktatora koji je nameštao reizbor 2018. godine i kršio ljudska prava.

Maduro kaže da Vašington pokušava da ga svrgne državnim udarom kako bi kontrolisao rezerve nafte u Venecueli, po nekima, najveće na svetu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar