Madrid posustaje u „jezičkoj“ bici – sve manje španskog u katalonskim školama

Svet 29. avg 202121:58 > 21:5811 komentara
Podeli:
Španija, Katalonija, zastava
Izvor: pixabay.com

Vlada premijera Pedra Sančeza izbegava da postupi po presudi donetoj u decembru, po kojoj najmanje 25 odsto časova u školama Katalonije treba da bude na španskom jeziku pa će njegova zastupljenost biti ograničena samo na predmete maternji jezik i književnost.

Asocijacija za dvojezičnost, referentno telo za zaštitu španskog jezika u Kataloniji, procenjuje da će se samo u tridesetak državnih škola, od nešto više od 2.300, predavati najmanje 25 odsto časova na španskom jeziku, uprkos istorijskoj presudi Višeg suda u Kataloniji iz decembra, piše „La Razon“.

Presudom je naloženo da škole, pored časova maternjeg jezika, na španskom predaju i predmete poput matematike, prirodnih nauka, istorije. Međutim, katalonske vlasti su se žalile Vrhovnom sudu, koji mora da odluči o žalbi, a ne očekuje se da će odluka biti doneta u narednih godinu dana. Do tada, Vlada u Madridu ima ovlašćenja da sprovede presudu Višeg suda u ovoj školskoj godini koja počinje 13. septembra, ali je odbila da to učini i odlučila da sačeka da se sudski proces okonča.

Da bi se stekla predstava o dvojezičnosti trebalo bi „baciti pogled“ na studiju koju je 2019. godine sprovela Asocijacija za dvojezičnost u školama – od 2.214 škola koje su učestovale u istraživanju (95 odsto od ukupno 2.325) samo u 126 škola časovi su održavani na španskom jeziku, a da to nisu bili časovi maternjeg jezika i kniževnosti. Međutim, skoro sve škole su birale fizičko ili likovno za predmete na kojima se nastava odvijala španskom jeziku. Svi ostali predmeti bili su na katalonskom.

Ovakav model kakav postoji u Kataloniji jedinstven je u Evropi, jer se u ostatku višejezičnih teritorija odlučuju za jezičku slobodu.

Prema Ustavu Kraljevine Španije, španski jezik je zvaničan na celoj teritoriji i svi Španci imaju obavezu da ga znaju, ali i pravo da ga koriste.

Komentari

Vaš komentar