Mađarski zakon o promociji homoseksualnosti zaoštrio odnose Brisela i Budimpešte

Svet 04. jul. 202120:0214 komentara
Podeli:

Novi mađarski zakon kojim se u školama zabranjuje promocija homoseksualnosti, ponovo je zaoštrio odnose Brisela i Budimpešte. Dok EU tvrdi da će učiniti sve da zaštiti svoje vrednosti, Orban poručuje - zakon ne ugrožava nikoga, već štiti decu.

Dok je Evropa slavila mesec ponosa, u Budimpešti protesti. Razlog – novi zakon koji diskriminiše LGBT osobe i ukida njihova prava. Bune se mađarski građani, a negoduju i evropski lideri.

„Sa ovakvim zakonom Mađarska više nema šta da traži u Evropskoj uniji. Ali ne pitam se samo ja, tu je drugih 26 država“, poručio je holandski premijer Mark Rute.

Od 26, njih 16 tražilo je od Ervopske unije da hitno reaguje zbog mađarskog zakona koji, kako tvrde, podriva osnovne vrednosti zajednice. Predsednica Evropske komisije poručuje – zakon je sramotan, borićemo se za vrednosti.

Povezane vesti

„U Mađarskoj živi 10 miliona ljudi. Ja verujem da je to deset miliona razloga zašto Mađarska treba da ostane deo Evropske unije. Novi mađarski zakon jeste diskriminatorski i zarad demokratije i vladavine prava iskoristićemo mehanizme da se borimo protiv toga“, ocenila je predsednica evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Mađarski premijer Viktor Orban odgovara – zakon ne diskriminiše, već štiti decu.

„Ja sam borac za prava LGBT populacije. U doba komunizma homoseksulanost je bila kažnjiva, ja sam se borio za njihova prava. Zakon se ne odnosi na LGBT prava već na prava roditelja i dece“, uzvratio je Orban.

Pod velom zaštitite maloletnika, mađarski parlament sredinom juna usvojio je sporni zakon.

Izjednačavanje sa pedofilima i ograničavanje rada NVO

Ovim zakonom se pripadnici LGBT+ populacije izjednačavaju sa pedofilima, zabranjuje se „promovisanje“ homoseksualnosti u školama kroz časove seksualnog vaspitanja, kao i razgovor o promeni pola sa maloletnicima. Takođe, ograničava se i to koje nevladine organizacije imaju pravo da časove seksualnog vaspitanja drže u mađarskim školama. Zabranjuje se spominjanje homoseksualnosti u filmovima, promotivnim kampanjama ili reklamama.

Potez Budimpešte duboko je podelio Evropu i pokazao da se kontinent i dalje seća gde je stajao Berlinski zid.

„Potpuno je tačno da postoji podela na Istok i Zapad. Tačno je i da postoje države koje nisu osudile Orbanov potez, a postoje čak i one koje su podržale Mađarsku, pre svega Slovenija i Poljska“, naveo je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Držao se istočni konzervativni blok i ranije zajedno, zbog čega Evropska unija nikada nije mogla da kazni Orbana zbog kršenja vrednosti Unije. A bilo je razloga – izbeglička kriza, progon nevladinih organizacija, neistomišljenika i medija.

„Dokle god EU ne može da efikasno sankcioniše Mađarsku putem člana 7 koji zahteva jednoglasnost svih zemalja članica osim one na koju se mere odnose, ja se bojim da će ove osude ostati na rečima i da će, upravo suprotno, pomagati Orbanu u nameri da stvori unutrašnjeg neprijatelja“, kaže Srđan Cvijić iz Fonda za otvoreno društvo.

Pored unutrašnjeg, Orban traži i spoljašnjeg neprijatelja. Našao ga je u briselskoj administraciji koju optužuje da ima previše moći i da uništava tradicionalne hrišćanske vrednosti Evrope.

„Vi na evropskom nivou možete lako da vladate ako ste suprotstavljeni briselskoj administraciji, ili čak i vladama u Berlinu i Parizu, koje su mu najglasniji kritičari. Dovoljno je da oko sebe okupite neke uticajnije partnere, poput vlade u Varšavi ili jake partije u Francuskoj ili Italiji i vi već imati jedna održivi front“, smatra Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije.

Desnicu u borbu za drugačiju Evropu, čini se, poveo je baš Orban i to svojim programom za reformu Evrope, u kom od građana traži da kažu ne daljoj inetgarciji i diktatu Brisela.

Komentari

Vaš komentar