Mađarski poslanici usvojili rezoluciju koja traži ograničavanje ovlašćenja EP

Svet 19. jul 202219:3513 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Poslanici mađarskog parlamenta usvojili su rezoluciju koja poziva na ograničavanje ovlašćenja Evropskog parlamenta, uz tvrdnju da je taj organ EU doveo demokratiju u Evropi "u ćorsokak".

Rezolucija, koju su usvojili poslanici partije Fides premijera Viktora Orbana, poziva da se parlamentima država članica EU omogući da stave veto na svaki zakon predložen na nivou Unije, čime bi bila smanjena zakonodavna moć Evropskog parlamenta.

U dokumentu se navodi i da poslanike Evropskog parlamenta treba da imenuju parlamenti država članica EU, a ne da budu birani na izborima u svojim zemljama kao do sada.

„Evropska demokratija mora da bude izvedena iz ćorsokaka u koji ju je doveo Evropski parlament. Evropska unija mora da se promeni jer nije spremna za izazove našeg vremena“, piše u rezoluciji.

Mađarski parlament je usvojio rezoluciju u vreme kada EU sprečava davanje Mađarskoj milijardi evra iz fonda za oporavak i u vidu kredita, zbog stava da Orbanova desničarska vlada ne poštuje standarde vladavine prava i da ne čini dovoljno u borbi protiv korupcije. Vlada u Budimpešti je prethodnih nedelja zauzela umereniji pristup zahtevima iz Brisela, u nastojanju da dobije pristup fondovima u trenutku kada je mađarska valuta forinta na rekordno niskom nivou u odnosu na evro i dolar. Mađarska ekonomija je pogođena najvećom inflacijom u gotovo 25 godina.

Međutim, danas usvojena rezolucija mogla bi da naljuti zvaničnike EU i da dodatno oteža nastojanja Budimpešte da dobije pristup evropskim fondovima.

Komentari

Vaš komentar