Mađarska prva u EU odobrila vakcinu kineskog Sinofarma

Svet 29. jan 202119:261 komentar
Izvor: REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Mađarska regulatorna agencija za lekove odobrila je vakcinu kineskog Sinofarma protiv kovida-19 za hitnu upotrebu, čime je postala prva zemlja u EU koja je odobrila ovu vakcinu.

Odluka je usledila posle jučerašnje vladine uredbe kojom je naloženo da se pojednostavi postupak odobravanja dozvoljavajući upotrebu bilo koje vakcine koju je već primilo najmanje milion ljudi.

„Danas je Nacionalni institut za farmaciju i hranu odobrio Sinofarmovu vakcinu, što znači da pored Fajzera, Moderne, Sputnjika i AstraZeneke sada možemo da računamo i na Sinofarm“, rekla je šefica za medicinska pitanja Sesila Muler na virtualnoj konferenciji za novinare.

Uredbom se takođe dozvoljava da bilo koja vakcina koja je odobrena u tri zemlje, s tima da najmanje jedna mora da bude iz EU ili kandidat za članstvo u EU, može da zaobiđe analizu mađarskog regulatornog tela za lekove i da dobije odobrenje za upotrebu.

Sinofarm je odobren u nekoliko zemalja uključujući u Srbiji, zemlja kandidat za EU i prešla je limit od milion vakcinisanih osoba u novembru.

Prošle nedelje mađarske vlasti su prve u EU odobrile rusku vakcinu Sputnjik V, i pre Evropske agencije za lekove (EMA) su odobrile vakcinu AstraZeneke.

EU je u decembru dozvolila Mađarskoj vakcina pod odvojenim sporazumima, uz napomenu da moraju da ostanu unutar mađarskih granica i da ona za njih snosi odgovornost.

Orban je državnom radiju rekao danas da će primiti Sinofarm vakcinu jer u nju ima najviše poverenja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar