Mađarska odobrila dve vakcine mimo EU – kinesku i indijsku

Svet 22. mar. 202108:18 > 15:34
Podeli:
Mađarska, vakcinacija
Izvor: Tibor Rosta/MTI/MTVA/Handout via Reuters

Zvaničnici u Budmipešti objavili su danas da je Mađarska odobrila još dve vakcine protiv koronavirusa, nezavisno od Evropske unije.

Jedna od njih je vakcina kineske kompanije CanSino Biologics, druga kineska vakcina odobrena u Mađarskoj.

Mađarski nacionalni institut za farmaciju i prehranu dao je odobrenje za kinesku vakcinu pod nazivom Convidecia, na temelju privremenih rezultata treće faze kliničkih ispitivanja, navodi se u saopštenju kompanije koje prenosi Hina.

Vakcina CanSinoBIO daje se u jednoj dozi i nedavno je odobrena u Kini, Pakistanu i Meksiku.

Druga odobrena injekcija je indijska vakcina Kovišild (Covishield), rekla je na onlajn pres brifingu mađarska zvaničnica Sesilija Miler.

„Uvereni smo da povećanjem vrsta vakcina možemo da povećamo njihov kvantitet i pružimo stanovništvu priliku da se vakciniše što je moguće šire“, rekla je Milerova.

Današnjom odlukom u Mađarskoj je dostupno sedam vakcina, uključujući ranije odobrene vakcine Fajzer, Moderna, Astrazeneka, Sinofarm i Sputnjik V.

Mađarska je prva država EU koja je kupila i koristila kinesku i rusku vakcinu, a u početku se našla na udaru zbog svog odvojenog postupka odobrenja i pregovora o vakcinama.

U novije vreme nekoliko evropskih zemalja takođe je izrazilo interes za kupovinu vakcina zbog kašnjenja pošiljki zapadnih dobavljača.

Dnevni broj zaraženih u Mađarskoj u petak je premašio 10.000.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar